Linkovi

Izabel - 2003-09-18


Dok se uragan Izabel približava, svima onima koji odbijaju da se evakuišu iz naugroženijih oblasti na putanji uragana, vlasti su naložile da na rukama ispišu svoja imena kako bi, u sluèaju katastrofe, mogli da budu identifikovani. To je samo još jedna indikacija ozbiljnosti situacije. Flotila amerièke ratne mornarice koja ima veliku pomorsku bazu u Norfoku u Virdžiniji u medjuvremenu je veæ isplovila na široko more da bi izbegla Izabel. Reè je o oko 40 brodova i podmornica, ukljuèujuæi nosaè aviona Ronald Regan. Iz pomorske baze na Izabelinoj putanji evakuisano je 110 lovaca tipa F-18 i F-14. Avion predsednika Buša, ”Air Force One“ koji je obièno prizemljen u vazduhoplovnoj bazi Andru blizu Vašinigtona, takoðe je prebaèen dublje u unutrašnjost.

Meteorolozi prate Izabelinu putanju otkako je pre petnaest dana formirana nad vodama zapadne Afrike da bi u jednom trenutku prerasla u uragan pete, odnosno najjaèe moguæe kategorije. Iako je u meðuvremenu znatno izgubila na snazi, Izabel je u svom prvom današnjem naletu na amerièki obalu prekinula dovod struje u domove oko 100,000 žitalja Severne Karoline. Okeanski talasi dostižu visinu od preko deset metara, a vetrovi brzinu od preko 185 kilometara na sat.

Pošto u Americi sve ima svoju komercijalnu stranu, i uragan je za neke dobra vest. Mnogi govore o bonanzi za satelitske televizijske kanale koje sada gotovo iskljuèivo emituju meteorološke vest. Naroèito tiražan ovih dana je ”Weather Channel,“ odnosno meteorološki kanal koji 24 sata dnevno emituje vremensku prognozu za èitavu Ameriku. Novinari te stanice u periodu izmeðu 15. avgusta i 15. oktobra ne idu na godišnji odmor i rade po 12 sati na dan, jer to je špic sezone uragana. Tri od pet najtiražnijih dana u 21-oj godini postojanja tog kanala zabeležena su tokom uragana Flojd u septembru 1999, kada je oko 2.6 miliona amerièkih domova pratilo meteorološke vesti na tom kanalu. Flojd, koji je bio sliène snage i obima kao Izabel, odneo je 56 života i prièinio materijalnu štetu od preko èetiri milijarde dolara.

U oblastima zahvaæenim uraganom, što ukljuèuje i glavni grad Amerike Vašington, zatvorene su škole, radnje i drugi poslovni objekti. Saobraæaj je potpuno zamro. Državne ustanove, Kongres i sve federalne agencije su danas zatvoreni, a predsednik Buš je još sinoæ otišao u Kemp Dejvid nedaleko Vašingtona gde æe saèekati da Izabel proðe. Metereolozi kažu da æe ono što ostane od Izabel, nakon što se razbije o obalu, oèekuje tokom noæi u podruèju Vašingtona, i predviðaju nastavak velike kiše i opasne poplave.

No, pored svih tih opasnosti žitelji izolovanog ostrva Okraka u Severnoj Karolini rešili su da prkose Izabel i ostanu do kraja oluje. Oni su stari morski vuci, koji se hvale da su potomci mnogih brodolomnika tog kraja koji nosi nadimak “Grobnica Atlantika”. Oni Izabel zovu Izi i kažu biæe to samo još jedan uragan o kojem æe prièati svojim unucima. Mi u redakciji Glasa Amerike na srpskom jeziku, slièno njima nameravamo da nastavimo kao da je u pitanju prolazna kiša. Redovno æemo vas obaveštavati o svemu, ne samo o Izabel.

XS
SM
MD
LG