Linkovi

Rešenost Sjedinjenih Država - 2003-09-17


Teroristi su napali Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine. Tog dana, rekao je predsednik Džordž Buš, Sjedinjene Države su ”videle lice novog neprijatelja - koji kuje zaveru u tajnosti, neprijatelja koji odbacuje pravila rata i raduje se ubistvu nevinih“.

”Tog dana smo dali obeæanje koje ispunjavamo. Izvodimo krivce pred lice pravde. Borimo se sa neprijateljem.“

Za ovaj novi rat je potrebna nova strategija. U Avganistanu, Amerikancima predvodjena koalicija koja je preduzela odluènu akciju protiv ekstremistièkih pripadnika Talibanskog režima koji su gušili sopstveni narod, lišavali žene njihovih prava i pružali utoèište teroristima Al Kaide. Kao što je predsednik Buš rekao, Sjedinjene Države su ”poslale poruku koja je shvaæena širom sveta“.

”Ako skrivate teroriste, ukoliko podržavate teroriste, ukoliko hranite teroriste, krivi ste koliko i oni. Taliban je saznao šta smo time mislili.“

Taliban nije više na vlasti u Avganistanu. Amerikancima predvodjena koalicija traga za teroristima Al Kaide gde god da se kriju - od Pakistana preko Filipina do Roga Afrike. Predsednik Buš je istakao da su skoro dve treæine vodja Al Kaide uhvaæene ili ubijene:

”Oni preostali su opasni, ali i oni mogu biti sigurni da smo im na tragu. Naša rešenost je èvrsta. Rešenost nacije je jasna. Bez obzira koliko vremena æe za to biti potrebno, izvešæemo pred lice pravde one koji kuju zaveru protiv Amerike. Mi takodje vodimo rat protiv terorizma u Iraku. Naša koalicija je sprovela zahteve Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u jednoj od najbržih i najhumanijih vojnih kampanji u istoriji. Sjedinjene Države sada saradjuju sa iraèkim narodom u cilju izgradnje demokratskog društva. Medjutim, teroristi žele da koalicija napusti Irak pre no što posao bude obavljen. To se neæe dogoditi, rekao je predsednik Buš:” Ostvariæemo ovu suštinsku pobedu.

XS
SM
MD
LG