Linkovi

Izrael odbacio ponudu o prekidu vatre - 2003-09-16


Viši savetnik izraelskog premijera, Ariela Šarona, Dori Gold, odbacio je palestinsku ponudu o prekidu vatre. Kako izveštava dopisnica Glasa Amerike iz Jerusalima, Sonja Pejs, Gold je izjavio da Palestinska vlast prvo mora da pokaže da zaista namerava da razoruža teroristièke grupe.

Dori Gold je izjavio da nova ponuda prekida vatre od strane Palestinaca ne zanima Izrael ukoliko se ne radi o primirju kakvo je predvidjeno medjunarodnim mirovnim planom.

”Palestinci pre svega moraju da obezbede bezuslovan prekid vatre, koji mora da obuhvati bezbednosne mere”.

Ranije je glavni savetnik za bezbednost palestinskog predsednika Jasera Arafata, Džibril Radžub, izjavio za palestinsaki radio da Palestinska vlast želi da se uspostavi potpuni i trajni prekid vatre. On je dodao da bi Palestinci obeæali da æe potpuno obustaviti nasilje ukoliko bi Izrael pristao da okonèa vojne operacije u palestinskim podruèjima i da ukine blokadu palestinskih mesta. Radžub nije precizirao mere koje bi Palestinska vlast preduzela protiv militantnih grupa, kao što su islamski Džihad i Hamas, koje su izvele najveæi broj napada protiv Izarela.

XS
SM
MD
LG