Linkovi

Pregled komentara u amerièkoj štampi - 2003-09-15


Televizijski govor predsednika Buša u kojem je tražio od Kongresa da izdvoji 87 milijardi dolara za obnovu Iraka je i dalje predmet razlièitih reagovanja. Glavni dnevnik prestonice države Ohajo -“Columbus Dispatch” traženu sumu naziva “zaprepašæujuæom” i dodaje : “troškovi rata ne treba da budu svaljeni na pleæa buduæih generacija”.

“Predsednik je rekao amerièkom narodu u februaru 2001. godine: “Neæemo odbacivati, neæemo ignorisati, niti naše probleme prosleðivati nekom drugom Kongresu ili predsedniku ili narednim generacijama. No, sa ovakvim budžetskim deficitom on èini upravo to”. List “Dispatch” kritikuje što -- dok se budžet sve više poveæava -- smanjuju se porezi. Na tu istu temu “Journal Sentinel” iz Milvokija u Viskonsinu piše:

“Kongres mora pažljivo da preispita taj nesvakidašnji zahtev, ali æe na kraju morati da odobri sredstva ako želimo da Sjedinjene Države uspeju i izgrade demokratske institucije u Iraku”.

“Register” iz De Mojna u Ajovi upozorava: “Ne oèekujte brzu demokratiju, jer Irak je možda duboko podeljen...” O nastojanju Irana da se domogne nuklearnog oružja, list “Èarlston Post i kjurijer” iz Južne Karoline piše:

Narednih šest nedelja su kritièni za hitno potrebno zaustavljanje širenja nuklearnog oružja na Bliskom Istoku koji je prepun terorizma:

“List aludira na rok do kraja oktobra, do kojeg Meðunarodna agencija za atomsku energiju traži od Irana da obelodani sve podatke o svom nuklearnom programu. Ukoliko zahtev ne bude ispunjen, Meðunarodna agencija za atomsku energiju bi mogla da proglasi da Iran krši sporazum o neširenju nuklearnog oružja“.

XS
SM
MD
LG