Linkovi

Deportacija Jasera Arafata, pitanje vremena ? - 2003-09-15


Izrael je ostao nepokolebljiv uprkos oštrim reakcijama medjunarodne javnosti zbog planova da se Jaser Arafat protera i zbog izjava nekih ministara da u obzir dolazi i fizièka likvidacija palestinskog lidera. Palestinci upozoravaju na haos kao posledicu tog èina, dok SAD upozoravaju da bi takva akcija mogla da izazove bes širom muslimanskog sveta. Izveštava dopisnik GA iz Jerusalima, Sonja Pejs.

Ministar Efi Eitam je za izraelski radio izjavio da je deportacija Jasera Arafata, pitanje vremena.

“Neæemo prihvatiti i neæemo pregovarati, niti æemo dopustiti da on ostane na vlasti na kraju ovog procesa. Pitanje nije da li, veæ kada, i mislim da æe se to veoma brzo dogoditi“.

Eitam je èlan kabineta za pitanja bezbednosti koji je sinoæ odluèio da ”ukloni“ Arafata, buduæi da je, kako je reèeno, prepreka miru” Nije precizirano kako æe to biti izvedeno. Medju opcijama su prinudni egzil ili èak atentat, kako je juèe predložio potpredsednik izraelske vlade Ehud Olmert. Drugi izraelski zvaniènici predlažu da se Arafat stavi u totalnu izolaciju u svom štabu u Ramali, da mu se zabrane sve posete i uskrati telefonska veza. Izraelski predlozi naišli su na veoma snažnu kritiku. U znak podrške Arafatu, Palestinci su izašli na ulice Zapadne obale i Gaze, dok su Ujedinjene nacije, Evropska unija, Rusija i Arapske nacije izrazile svoje neslaganje. Amerièki državni sekretar Kolin Pauel izjavio je da bi izraelska akcija da ukloni palestinskog lidera izazvala bes u muslimanskom svetu i šire. Viši palestinski zvaniènik Saeb Erekat upozorio je da bi u tom sluèaju pala cela palestinska vlast. Izraelski dnevnik ”Harec“ citira visoke izraelske izvore da vlada priprema proterivanje Arafata u fazama, kao i da se predviða da æe protesti širom sveta vremenom splasnuti, kao što se javnost vremenom navikla na izraelsku ponovnu okupaciju Zapadne obale, odnosno delova koji su nekada bili pod palestinskom kontrolom.

XS
SM
MD
LG