Linkovi

Iranu postavljen rok do kraja oktobra - 2003-09-15


Iranska vlada je izvestila Meðunarodnu agenciju za atomsku energiju da æe nastaviti da saraðuje sa meðunarodnim inspektorima iako je odbacila rok u kojem treba da dokaže da ne razvija program za proizvodnju nuklearnog oružja. Iz sedišta Meðunarodne agencije za atomsku energiju izveštava dopisnica Glasa Amerike, Melani Sali:

Visoko na devnom redu jednonedeljne generalne konferencije Meðunarodne agencije za atomsku energiju su pitanja vezana za iranski, kako se smatra, prikriveni programa za proizvodnju nuklearnog oružja. Na prošlonedeljnom sastanku Upravnog odbora te agencije iranskoj vladi je postavljen rok do kraja oktobra do kojeg treba da obelodani sve podatke o svom nuklearnom programu. Iranska delegacija je napustila pomenuti sastanak zapretivši da æe prekinuti dalju saradnju sa meðunarodnom agencijom. Potpredsednik Irana i šef iranske organizacije za atomsku energiju, Reza Agazadeh je tom prilikom rekao da se Teheran protivi roku, koji smatra da predstavlja grubi ultimatum:

“Naša saradnja sa agencijom u okviru opsežnih mera bezbednosti biæe nastavljena kao i ranije. Kao što je to veæ saopštila moja vlada, nastavljamo i pregovore sa agencijom o dodatnom protokolu”.

Pomenutim protokolom se ovlašæuje Meðunarodna agencija za atomsku energiju da vrši nenajavljene inspekcije iranskih nuklearnih lokacija. Agazadi je ponovio predanost svoje zemlje nuklearnom razoružanju istièuèi da takav proces ne može da bude jednostran:

“Postavlja se pitanje koja æe zemlja preuzeti odgovornost i krivicu za snabdevanje Izraela nuklearnim naoružanjem, èime se krše obaveze iz sporazuma o neširenju atomskog oružja”.

Arapske zemlje se zalažu da visoko na dnevnom redu generalne konferencije bude i diskusija o izraelskom nuklearnom arsenalu.

XS
SM
MD
LG