Linkovi

Amerika nema drugog izbora - 2003-09-14


Trojica visokih funkcionera amerièke vlade branila su dodatni budžetski zahtev administracije u današnjim informativnim programima vodeæih amerièkih televizijskih mreža. U programu “Susret sa štampom”, potpredsednik Dik Èejni je u stvari rekao da Amerika nema drugog izbora:

“Nema sumnje da su to veliki izdaci. Ali ako budemo èekali biæe još veæi. Iskreno reèeno manji su od onih koji su nas pogodili zbog napada 11. septembra”.

Èejni je nagovestio da bi Bela kuæa mogla da traži od Kongresa još veæa sredstva i, pri tom, rekao da ne zna koliko æe dugo amerièke trupe ostati u Iraku. Ali jasno je predoèio da povratka nema:

“To je nastavak operacije u ratu protiv terorizma. I veoma je važno da ga obavimo kako treba”.

Sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld je govorio na istu temu u programu “Susret sa nacijom” televizijske mreže CBS.

“Mnogo je bolje boriti se protiv terorizma u Iraku nego u Sjedinjenim Državama”.

Upitan da komentariše najnovija anketna istraživanja koja pokazuju da je 60 odsto Amerikanaca zabrinuto zbog 87 milijardi dolara koje traži administracija, sekretar Ramsfeld je odgovorio da amerièka javnost mora da razume da se radi ne samo o Iraku:

“Svojim predlogom predsednik je u stvari ukazao da je moguæe postaviti Irak na put demokratije, reprezentativne vlade, i da postane prijateljski sused, umesto da se upušta u invazije. I to bi bilo veoma dobro za ceo region, kao i za ceo svet”.

Državni sekretar Kolin Pauel, koji se nalazi u poseti Iraku, takoðe je istupao na amerièkim televizijskim stanicama. Govorio je o naporima administracije da izdejstvuje novu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom bi se podstaklo još zemalja da ponude svoje trupe i sredstva za obnovu Iraka. Ponovio je da Francuski zahtev za brzi prenos vlasti Iraèanima ne bi uspeo jer treba još vremena da bi taj prenos mogao da teæe glatko. Dodao je da æe taj zadatak biti obavljen brže ukoliko u Irak budu upuæene dodatne meðunarodne trupe:

“Želimo trupe drugih zemalja, jer bi se time zemlja brže stabilizovala, a i obnova bi takoðe mogla da teèe brže i bezbednije”.

Pauel je rekao da æe sutra u Njujorku biti održana sednica Saveta bezbednosti u punom sastavu.

XS
SM
MD
LG