Linkovi

Manevri u Koralnom moru mogu dovesti do rata - 2003-09-14


Sjeverna Koreja je upozorila da mornarièki manevri amerièkih, francuskih, japanskih i australijskih trupa, èiji je pretpostavljeni cilj zustavljanje trgovine oružjem masovnog uništavanja, predstavljaju "namjernu provokaciju“ koja bi mogla da dovede do nukleranog rata. Manevri u Koralnom moru kod sjeveroistoène australijske obale održavaju se u okviru su multinacionalnih napora zaustavljanja takozvanih, nevaljalih država - u koje se ubraja i Sjeverna Koreja - da prodaju oružje teroristima.

Operacija Pacifièki Zaštitnik prvi je u seriji vazdušnih , kopnenih i mornarièkih manevara multi nacionalne organizacije Inicijativa za poveæanje bezbjednosti. Osnivanje organizacije koja okuplja 11 zemalja sa ciljem zaustavljanja trgovine hemijskim, biološkim i nuklearnim oružjem, inicirao je ranije ove godine amerièki predsjednik Džotrdž Buš.

Dvodnevni manevri vojnih i policijskih snaga Sjedinjenih država, Francuske, Japana i Australije poèeli su u subotu, akcijom ukrcavanja i pretraživanja japanskog broda koji je u ovoj vježbi bio pretpostavljeno sumnjivo plovilo.

Èlanice Inicijative za poveæanje bezbjednosti tvrde da djelovanje organizacije nije usmjereno na specifiène države, mada posmatraèi navode kako je oèigledno da su u vidokrugu Inicijative Iran, Libja i Sjeverna Koreja.

U svakom sluèajum, vlada u Pjongjangu vjeruje da je Sjeverna Koreja meta. U zvaniènom listu sjevernokorejske komunistièke partije, funkcioneri vlade u Pjongjangu ocjenjuju da su mornarièki manevri u Koralnom moru - osiona provokacija, koja je dio amerièke neprijateljske politike prema Sjevernoj Koreji. List upozorava da bi manevri mogli rezultirati nuklearnim konfliktom.

Vašington demantuje da su manevri neprijateljski usmjereni ka Pjonjangu. Amerièki ambasador u Australiji, Tom Šeifer, kaže da su Sjedinjen države predane mirnom rješenju nuklearne krize na Korejskom poluostrvu.

“Postoji diplomatsko rešenje za situaciju u Sjevernoj Koreji. Možda do tog rešenja neæemo doæi tako brzo i jednostavno, ali dok god se približavamo tom rešenju, biæe dobro“

Sjedinjene države i druge zemlje sumnjaju da tajanstveni režim u Pjonjangu izvozi zabranjeno oružje, ilegalne droge i falsifikovani novac. Prošlog mjeseca , Tajvanske vlasti su presrele sjevernokoreksi brod sa materijalom za koji Sjedinjene dražave kažu da je preteèa hemisjkog oružja. Ranije ove godine, australijski komandosi ukrcali su se na sjevernokorejski brod nakon potjere. Posada, u kojoj je bio i jedan od èlanova zvaniène sjevernokorejske radnièke partije, uhapšeni su pod optužbom da su švercovali heroin.

Sjedinjene države i saveznici takodje tvrde da nuklearni program Pjongjanga prijeti stabilnosti širom Azije.

XS
SM
MD
LG