Linkovi

Anan zadovoljan razgovorima o Iraku - 2003-09-13


Generalni sekretar Ujedinjenih naija Kofi Anan ocenio je da su razgovori u Ženevi o Iraku postavili dobre osnove za intenzivnije diskusije u 15-èlanom Savetu bezbednosti u Njujorku kasnije ovog meseca:

“ Konzensus je moguæ i od suštinske važnosti. Pristup Saveta bezbednosti mora biti koherentan i dobro definisan. Svi delimo istu želju da iraèki narod što pre preuzme vlast u svoje ruke. ”

U pitanju je nacrt rezolucije Saveta bezbednosti koji predlažu Sjedinjene Države u kojem se traži formiranje multinacionalnih snaga za Irak pod amerièkom komandom. Francuski ministar inostranih poslova Dominik de Vilpen je izjavio da æe njegova zemlja podržati samo rezoluciju kojom se predviða brzi prenos vlasti iraèkom narodu. Vilpen traži da se u nacrtu odredi rok od mesec dana za formiranje privremene iraèke vlade i rok za izbore iduæeg proleæa. Amerièki državni sekretar Kolin Pauel nazvao je Vilpenov plan - kako se izrazio -- “potpuno nerealnim”, ali je pred novinarima u Ženevi rekao da æe dve strane nastaviti da rade na iznalaženju zajednièkog stava:

“Odlazim sa ovog sastanka ohrabren da postoje zajednièka stanovišta, ali takoðe i izvesne teškoæe i razlike koje treba prevaziæi. Svi smo predani -- kao što je to rekao generalni sekretar -- da vlast bude što pre vraæena u ruke iraèkom narodu za rad njihove buduænosti, ali i na odgovoran naèin”.

Sa sve veæim brojem žrtava i troškova vojne operacije u Iraku, Sjedinjene Države se nadaju da æe nova rezolucija Ujedinjenih nacija pomoæi da druge zemlje prihvate deo odgovornosti i ponude sredstva i svoje trupe za Irak. Ujedinjene nacija sa svoje strane istièu da je neophodno obezbediti adekvatnu zaštitu humanitarnim radnicima u Iraku i predoèiti jasan plan za prenos vlasti Iraèanima.

XS
SM
MD
LG