Linkovi

Kulturno-turistièka ponuda Vašingtona - 2003-09-06


Pre Harlema, najvažnije mesto za razvoj afro-amerièke kulture u SAD bio je grad sa najveæom afro-amerièkom populacijom -- Vašington. Upravo na ulici U nalazilo se mnoštvo -- sada istorijskih džez klubova, u jednom od kojih je nastupao i legendarni Djuk Elington. Ta ulica, zatim Spomenik afro-amerièkim žrtvama graðanskog rata, kao i obnovljeni Linkolnov Teatar biæe, shodno novomprogramu, medju obaveznim turistièkim znamenitostima grada, kaže Bil Hanberi, predsednik Turistièke organizacije Vašingtona.

"Linkolnov teatar je istorijsko mesto, dok je ulica U bila poznata pod imenom 'Crni Brodvej.' Vašington je jedan od gradova koji ne mora da izmišlja svoje bogato nasledje crnaèke kulture. Sam grad je uložio veoma mnogo da obnovi ovu èetvrt."

Hanberi kaže da æe u sklopu ove promocije biti moguæe da se preko hotela dobiju pozamašni popusti za karte za kulturno-umetnièke dogadjaje. Predsednik Turistièke organizacije Vašingtona smatra da æe najpopularnija u kulturnoj ponudi biti izložba jednog od najbitnijih afro-amerièkih umetnika XX veka, Romarea Bardena u Nacionalnoj galeriji u Vašingtonu.

"Na ovoj sveobuhvatnoj izložbi biæe prikazane njegove skulpture, ulja i akvareli. Barden je bio izuzetno telentovan umetnik, a ovo je prvi put da su na jednom mestu izloženi svi njegovi radovi."

Interesantna je i izložba afro-amerièkih materijala u Muzeju tekstila. Najveæi deo eksponata izraðen je 70-tih godina, a neki datiraju s kraja prošlog veka. Posebno zadovoljni biæe ljubitelji crnaèke muzike -- u okviru projekta "Blues and Dreams" nastupiæe Wynton Marsalis, sastav Sweet Honey in the Rock i kvartet Herbija Hancocka. Henburi dodaje da æe, dok muzeji i galerije predstavljaju crnaèku kulturu, restorani predstavljati afro-amerièke specijalitete.

"Nadamo se da æe ova akcija biti podstrak za ekonomiju, posebno za hotelsko-ugostiteljski sektor koji èini najveæi deo ekonomije Vašingtona. Ovo je posebno važno posle teroristièkih napada 11. septembra, od kada je turizam u znatnom padu."

Ketrin Smit, direktor organizacije Kulturno-turistièka ponuda Vašingtona, kaže da su njena i Turistièka organizacija glavnog grada više od godinu dana radile na ovoj kampanji.

"Turistièka organizacija Vašingtona bavi se marketingom, dok je Kulturno-turistièka ponuda udruženje mnogih organizacija: pozorišta, umetnièkih galerija, muzeja i srodnih organizacija. Mi konceptualno osmislimo dogadjaj, a onda nastupa Turistièka organizacija Vašingtona, koja u prièu uvodi restorane i hotele. Ova kampanja je na neki naèin istorijska i zato što smo svi veoma usko saradjivali."

Dve nedelje posle obeležavanja 40-te godišnjice legendarnog govora Martina Lutera Kinga, mlaðeg -- poèetkom septembra poèinje kampanja "Blues and Dreams" koja æe posetiocima glavnog grada Amerike predstaviti crnaèko kulturno nasledje. Program æe trajati do kraja novembra.

XS
SM
MD
LG