Linkovi

Ramsfeld privodi kraju posetu Iraku - 2003-09-06


Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je ukazao danas pred novinarima da je došao u Irak da bi odao priznanje amerièkim vojnicima za napore za uspostavljanje bezbednosit u toj ratom razorenoj zemlji.

“Važno je da ti vojnici shvate od kakve je važnosti ono što èine za iraèki narod , Bliski istok, Sjedinjene Države i svet.“

Ramsfeldova poseta Iraku je propraæena sve veæim nezadovoljstvom demokratskih lidera u Sjedinjenim Državama zbog prisustva oko sto trideset hiljada amerièkim vojnika u Iraku i izgleda za njihov dug boravak u toj zemlji. Savet bezbednosti Ujedijnenih nacija razmatra amerièki nacrt rezolucije o proširenju medjunarodnog uèešæa u rekonstrukciji Iraka. Medjutim, Nemaèka, Francuska i Rusija su predoèile da žele izmene u predloženoj rezoluciji jer se njome predvidja da Sjedinjene Države zadrže preteranu vlast u Iraku. Sekretar za odbranu Ramsfeld je obišao danas masovnu grobnicu i zloglasni zatvor u Hili, sto kilometara južno od Bagdada . Obišao je takodje ruševine drevnog grada Vavilona i razgovarao sa poljskim komandantom nedavno formiranih medjunarodnih trupa kojima je poverena bezbednost u centralnom delu Iraka. Amerièka vojna komanda je predala multinacionalnim trupama, ukljuèujuæi poljske i španske, odgovornost za bezbednost u oblasti oko Hile i Nadžafa. Dvadeset devet zemalja uèestvuje u koaliciji pod amerièkim vodjstvom u Iraku. Sekretar za odbranu Ramsfeld je posetio juèe amerièke trupe u severnim gradovima Tikritu i Mosulu posle sastanka u Bagdadu sa koalicionim civilnim administratorom Polom Bremerom i komandantom koalicionih oružanih snaga amerièkim general-pukovnikom Rikardom Sanèezom. Ramsfeld je naglasio u ranije snimljenom intervjuu da je krajnji cilj amerièke vlade, iako ona traži vojnu podršku drugih zemalja, da se odgovornost za bezbednost preda Iraèanima.

“ Ono što želimo, ono što želi general Sanèez i što želi Bremer jesu veæe iraèke snage. Želimo veæu vojnu zaštitu , policijsku zaštitu u gradovima , zaštitu postrojenja i granice od strane samih Iraèana. To je njihova zemlja.“

Koalicioni funkcioneri oèekuju da æe broj pripadnika iraèke službe bezbednosti biti dvostruko veæi do kraja ove godine. Njihov broj sada iznosi pedeset pet hiljada.

XS
SM
MD
LG