Linkovi

Osudjen radikalni sveštenik u Indoneziji - 2003-09-02


Sud u Indoneziji osudio je radikalnog islamskog sveštenika Abu Bakara Bašira na èetiri godine zatvora na osnovu optužnice o izdaji i kršenju propisa o useljavanju u zemlju. Isti sud je doneo odluku da Bašir nije vodja teroristièke grupa optužene za pokušaj obaranja vlade. Iz Džakarte izveštava dopisnik Patriša Nunan.

Sveštenik Abu Bakar Bašir izjavio je da to što se bori za uvodjenje islamskog prava u Indoneziji ne znaèi da je poèinio izdaju:

Bašir je rekao da odbacuje presudu i da æe se žaliti. On je pozvao svoje okupljene pristalice da ostanu mirne. Kazna koja mu je dosudjena znatno je manja od 15 godina zatvora koliko su tražili tužioci. Sudije su odluèile da tužba nije dokazala da je Bašir duhovni vodja Džemaa islamije, teroristièke grupe povezane sa Al-Kaidom. On je bio optužen za pokušaj obaranja vlade putem podmetanja bombi u nekoliko crkava, na Badnje veèe 2000. godine, kao i za pružanje pomoæi u osujeæenom pokušaju atentata na predsednika. Sudije su ga oslobodile optužbe za uèešæe u planiranju atentata, a u presudi nije pomenuta njegova veza sa podmetanjima bombi u crkve. Organizacija Džemaa islamija je osumnjièena za prošlogodišnje bombaške napade na Baliju, u kojima je poginulo više od 200 ljudi. Ista organizacija se sumnjièi za podmetanje bombe, prošlog meseca, kraj jednog luksuznog hotela u glavnom gradu Indonezije.

XS
SM
MD
LG