Linkovi

Okonèani razgovori o Severnoj Koreji - 2003-08-29


Delegati šest zemalja okonèali su trodnevne razgovore u Pekingu o severnokorejskom programu proizvodnje nuklearnog oružja. Kako navodi dopisnik Glasa Amerike iz Pekinga, Luis Ramirez, razgovori su okonèani obeæanjem o ponovnom sastanku, uprkos novoj, oštroj retorici severnokorejske vlade. Poslednji dan pregovora je poèeo izveštajem o pretnjama severnokorejske vlade. Amerièki predstavnici su naveli da su severnokorejski predstavnici zapretili da se Severna Koreja priprema da se proglasi nuklearnom silom i možda izvrši nuklearnu pobu, ukoliko njeni zahtevi ne budu zadovoljeni. Ta pretnja je predoèena nakon što su predstavnici svih šest zemalja izneli svoja gledišta.

Severna Koreja želi da Sjedinjene Države potpišu sporazum o nenapadanju. Sjedinjene Države su iskljuèile takvu moguænost, ali su ponudile pismeno uveravanje da ne nameravaju da napadnu Severnu Koreju. Sjedinjene Države i druge zemlje su ponovo apelovale na Severnu Koreju da ukine svoj program proizvodnje nuklearnog oružja kojim krši medjunarodne sporazume. Severnokrejska vlada je takodje zahtevala od amerièke vlade da joj pruži diplomatsko priznanje, a od Japana i Južne Koreje da joj garantuju ekonomsku pomoæ. Zvanièni severnokorejski mediji su danas ratoborno izvestili da su Sjedinjene Države odbile sve predloge Severne Koreje zbog èega æe ona biti prinudjena da poveæa - kako je reèeno - svoje kapacitete “nuklearnog odvraæanja.“ Pored delegata Sjedinjenih Držaaa i Severne Koreje na pregovorima su uèestvovali delegati Kine, Japana, Južne Koreje i Rusije. Zajednièko saopštenje nije izdato na kraju trodnevnog sastanka. Uprkos tome, zamenik kineskog ministra inostranih poslova, Vang Ji, je ukazao da su sve strane našle zajedinèku taèku.

Prema njegovim reèima, uèesnici su se složili da bi Korejsko poluostrvo trebalo da postane bezatomska zona i da bi trebalo uzeti u obzir zabrinutost Severne Koreje za svoju bezbednost. Vang je takodje naveo da su predstavnici Sjedinjenih Država naglasili tokom pregovora da njihova zemlja ne namerava da napadne Severnu Koreju i da ne traga za promenom vlade u Severnoj Koreji. Prema Vangovim reèima, delegati su složili da održe drugi krug pregovora i da kasnije odrede datum i mesto. Iako na upravo okonèanim trodnevnim pregovorima u Pekinug nije postignut pomak, ispunjeno je predvidjanje mnogih posmatraèa da bi saglasnost o ponovnom sastanku bio dobar ishod. Pregovori su pružili priliku zemljama uèesnicama da iznesu svoja gledišta i time-po mišljenju analitièara- odrede okvire daljih pregovora.

XS
SM
MD
LG