Linkovi

Crkva i država:  problem u Alabami - 2003-08-29


Table sa deset božjih zapovesti, teške dve tone, nisu više na javnom mestu ali kontroverzija se nastavlja. U žiži debate su razlilèite interpretacije ustavne odredbe koja se tièe odvojenosti države i religije, i koja je i ranije nekoliko puta zaokupljala pažnju amerièke javnosti, posebno 1962. kada je odlukom Vrhovnog suda SAD zabranjeno da javne škole zapoèinju nastavu obaveznom molitvom. Kontroverzija u Alabami izbila je kada je savezni sud stao na stanovište da je izlaganje tabli sa deset zapovesti ispred jedne državne zgrade u suprotnosti sa ustavnom zabranom da državne institucije promovišu religiju. Medjutim, predsednik vrhovnog suda države Albame, Roj Mur, tvrdi da spomenik nema nikakve veze sa religijom.

“Morate shvatiti da to nije pitanje religije. Spoznaja da Bog postoji nije veroispovest, veæ obaveza koja je osnažena ustavom”.

Roj Mur je ranije ovog meseca razrešen dužnosti zbog odbijanja da se povinuje sudskoj odluci i table sa zapovestima ukloni iz okruženja palate pravde u Montgomeriju koje su na njegovu inicijativu tu i postavljene pre dve godine. Pravnik Moris Dis, koji je uèesvovao u podnošenju tužbe zahtevajuæi da se table uklone, izjavio je na amerièkoj televiziji da je uklanjanje spomenika bilo pitanje poštovanja zakona i verske raznolikosti Amerike.

“Prvi amandman ustava jasno nameæe odvojenost države i crkve”.

Medjutim, niz hrišæanskih grupa je podržalo sudiju Mura i pokušalo da spreèi uklanjenje spomenika; takodje je podneta protiv tužba kojom se zahteva da se table sa zapovestima vrate uz obrazloženje da njihovo uklanjanje predstavlja kršenje ustavne odredbe o slobodi veroispovesti. Na mestu na kojem su table do juèe bile, molitve demonstranata se nastavljaju... “Bože, molimo se da nadahneš srca naših sugradjana da shvate i u ovom èasu, na ovom mestu ustanu i javno kažu da poštuju Božju reè“.

Jedna od hrišæanskih grupa preti bojkotom i drugim ekonomskim reprekusijama kompaniji koja je fizièki uklonila spomenik; a predsednik Vrhovnog suda Alabame zavetovao se da æe uložiti žalbu saveznom Vrhovnom sudu.

XS
SM
MD
LG