Linkovi

Drugi dan razgovora o Severnoj Koreji - 2003-08-28


Delegati šest zemalja na razgovorima o severnokorejskom programu za proizvodnju nuklearnog oružja proveli su veæi deo drugog dana u odvojenim kontaktima. Medjutim, dopisnik GA iz Pekinga, Luis Ramirez, ukazuje u svom izveštaju da, kao što se i oèekivalo, do napretka nije došlo.

Delegati Severne Koreje, koja je u fokusu pregovora, održali su razgovore sa japanskim predstavnicima i trebalo bi da se, kako je saopšteno, takodje sastanu sa ruskim delegatima. U japanskom saopštenju se navodi da je Japan ponovio svoje zahteve da Pjongjang obustavi svoj nuklearni program i da je zatražio da mu se dostave dalje informacije o japanskim državljanima, koje su oteli severnokorejski agenti tokom hladnog rata. Japan takodje želi da se deci nekih od otetih državljana dozvoli da odu u Japan. Ruski delegati bi trebalo da se sastanu sa amerièkom uèesnicima na pregovorima, dok se u zvaniènom saopštenju navodi da se oèekuju i trilateralni razgovori.

SAD su juèe održale nezvaniène razgovore sa Severnom Korejom, ali amerièki funkcioneri ukazuju da neæe biti daljih direktnih kontakata sa severnokorejskom delegacijom. Razgovori, koji bi trebalo da budu okonèani sutra, nastavljeni su bez nagoveštaja o bilo kakvom napretku o glavnom pitanju, zahtevu SAD i drugih da Severna Koreja obustavi svoj program za proizvodnju nuklearnog oružja. Na razgovorima uèestvuju zemlja-domaæin - Kina, Severna i Južna Koreja, SAD, Japan i Rusija.

XS
SM
MD
LG