Linkovi

Britanija Irak - 2003-08-28


Britanski premijer Toni Bler je ukazao tokom pretresa pred sudskom istražnom komisijom da je bio svestan da njegova poliièka buduænost zavisi od taènosti spornog vladinog izveštaja o vojnoj sposobnosti Iraka.

Premijer Toni Bler je istakao da nije imao razloga da posumnja u obaveštajne informacije da je režimu Sadama Huseina bilo potrebno samo èetrdeset pet minuta da izvrši napad biološkim ili hemijskim oružjem. Ta informacija, uneta u vladin izveštaj u septembru prošle godine, pokazala se najspornijom kada je Blerova vlada iznela argumente za rat protiv Iraka. Bler je ukazao da bi morao da podnese ostavku da je bilo i trunke istine u tvrdnji britanske te-ve mreže Bi-bi-si da je njegova vlada preuvelièala informacije o vojnoj sposobnosti Iraka. Bler je svedoèio u istrazi o smrti vodeæeg britanskog vojnog eksperta, doktora Dejvida Kelija, koji je, po svemu sudeæi, izvršio samoubistvo dan nakon što je bio identifikovan kao izvor izveštaja Bi--bi-si-ja.

Blerov glavni obaveštajni savetnik je ukazao tokom juèerašnjeg pretresa da je informacija o sposobnosti režima Sadama Huseina da brzo aktivira oružje masovnog uništenja potekla iz jednog jedinog izvora, koji se pozvao na izjavu jednog visokog iraèkog vojnog funkcionera i nagovestio da je to informacija iz druge ruke. Podatak o sposobnosti oružanih snaga Sadama Huseina da se pripreme za napad biološkim ili hemijskim oružjem unet je u vladin izveštaj na zahtev jednog višeg Blerovog savetnika da se pooštri tekst tog izveštaja. Što se tièe tvrdnje da je doktor Keli bio izvor izveštaja Bi-bi-si-ja, Bler je ukazao da preuzima punu odgovornost. Iako je taj sluèaj prvobitno vodio ured za štampu ministarstva odbrane, Bler je - kako je naveo danas - bio blisko konsultovan. Bler je odbacio sugestiju da je sporni dosije podstakao njegovu odluku da stupi u rat. Prema njegovim reèima, taj dosije nije upotrebljen kao neposredan razlog za stupanje u rat nego je bio razlog zbog koga je morao da se vrati pitanju Sadamovog oružja masovnog uništenja. Bler je delovao mirno i profesionalno tokom ispitivanja, ali taj nastup æe verovatno da mu donese malo politièke koristi. Iako je prošlo skoro èetiri meseca od završetka glavnih vojnih operacija u Iraku, još nije pronadjeno oružje masovnog uništenja, te je Bler suoèen sa najoštrijim kritiovanjem tokom svoje šestogodišnje vladavine. Oko dve stotine demonstranata doèekalo je Blera porugama pred zgradom Kraljevskog suda u Londonu. Bler je drugi britanski premijer koji svedoèi javno u sudskoj istrazi. Njegova verodostojnost je i dalje pod sumnjom i - ukoliko ne bude dokaza o iraèkom oružju masovnog uništenja - njegov argument za guranje zemlje u daleki rat mogao bi biti kritikovan još žešæe.

XS
SM
MD
LG