Linkovi

Teroristièki napad u Bombaju - 2003-08-28


Snažna bomba, podmetnuta u automobil, eksplodirala je 25-tog ovog meseca na prepunom bazaru, koji èesti poseæuju turisti, u indijskom gradu, Mumbai-u, poznatom takodje kao Bombaj. Oko 50 osoba je poginulo, a vise od 100 je povredjeno. Predstavnik amerièkog državnog sekretarijata, Filip Riker, oštro je osudio poèinioce tog akta.

“SAD osudjuju bezumne i kukavièke akte u Mumbaiju u Indiji. Nadamo se da æe poèinioci tog akta biti brzo izvedni pred lice pravde. Amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, razgovarao je sa indijskim ministrom inostranih poslova, Jašvantom Sinhom (Yashwant Sinha). Državni sekretar je oštro osudio napade i izrazio sauèešæe indijskoj vladi i indijskom narodu.”

Medju žrtvama su bili i Hindusi i muslimani. Muslimanska zajednica u Mumbai-ju oštro je osudila te bombaške napade. Jedan od lidera muslimanske zajednice rekao je da su ”èak i posle napada, Hindusi i muslimani saradjivali u akcijama spasavanja.“ Ukoliko je cilj bio da se stvori razdor izmedju dve zajednice, ”rekao je on “poèinioci ovih napada nisu uspeli“. Bombaški napadi u Mumbaiju izvršeni su samo nedelju dana nakon što su teroristi ubili više od dvadeset osoba u Bagdadu i slièan broj u Jerusalimu. Cilj terorista je, rekao je predsednik Buš, da ”prošire haos i strah sve veæim brojem teroristièkih napada.”

“Teroristi slede svoj cilj tako što žrtvuju nevine gradjane. Oni proslavljaju ubistva žena i dece. Oni napadaju civilizovani svet jer duboko mrze njegove vrednosti.”

Narod Indije je odluèan u borbi protiv terorizma, a SAD mu u tome pružaju podršku.

XS
SM
MD
LG