Linkovi

Novi svemirski teleskop - 2003-08-28


NASA kaže da bi njen novi infracrveni teleskop mogao da otkrije nova nebeska tela, previše udaljena, previše hladna ili previše omotana oblacima prašine da bismo ih uoèili na bilo koji drugi naèin. Direktorka tog programa, Lia La Piana gaji velike nade u uspeh novog teleskopa, poznatog kao Sirtif:

”Verujem da æe Sirtif znatno unaprediti naše znanje o svemiru i verovatno dodati nova poglavlja udžbenicima astronomije, kao što je to uèinio orbitalni teleskop Habl.“

Iz pomoæ osetljivih infracrvenih kamera teleskop Sirtif æe registrovati svetlo velike talasne dužine, ispod donje granice vidljivosti golim okom. Za razliku od njega, teleskop Èandra registruje svetlo iznad gornje granice vidljivosti, u oblasti iks zraka, koje emituju najvrelija nebeska tela, dok teleskop Habl osmatra u vidljivom delu spektra. Habl takodje ima infracrvenu kameru, ali mnogo slabije osetljivosti od novog teleskopa. Da bi bio maksimalno efikasan, teleskop Sirtif biæe postavljen u visoku orbitu, daleko od štetnog uticaja infracrvenog zraèenja sa zemlje. Kako kaže jedan od nauènika NASE, Majkl Verner, sam teleskop æe biti hladjen teènim helijumom do temperature bliske apsolutnoj nuli, dok æe paneli sa solarnim æelijama biti postavljeni tako da teleskop uvek bude u senci:

”Sirtif æe biti jedan veoma hladan teleskop u svemiru, od stotinu do milion puta osetljiviji od bilo kog drugog infracrvenog astronomskog uredjaja. On ne samo što ispunjava naše zahteve, veæ ih prevazilazi.“

Dva postojeæa orbitalna teleskopa - Habl i Èandra - a uskoro i novi teleskop Sirtif , èesto æe posmatrati ista nebeska tela, kako bi astronomi stekli širu sliku o njima. Oèekuje se da æe prve podatke poèeti da šalje na zemlju oko dva meseca po lansiranju, èim inženjeri budu tesirali i podesili sve instrumente na njemu.

XS
SM
MD
LG