Linkovi

Istorijski delovi Njujorka - 2003-08-28


Dva oblakodera Svetskog trgovinskog centra dominirala su njujorškim nebom od izgradnje, 1973. godine, do rušenja posle teroristièkih napada, 11. septembra 2001. Dok gradski oèevi sada planiraju ponovnu izgradnju donjeg Menhetna, grupe za zaštitu istorijskih spomenika kažu da je to pravi trenutak za obnavljanje desetina istorijskih zgrada koje su bile u senci Svetskog trgovinskog centra. Istorièar arhitekture, Frensis Moroni, ukazuje na nekoliko interesantnih zgrada, ukljuèujuæi jednu koja je sagradjena oko 1800. godine.

”Poèetkom 19. veka ulica Griniè bila je jedno od prestižnih mesta u Njujorku. Mnoge od najbogatijih porodica imale su tu svoje palate. A ovo je poslednja od njih koja još postoji.“

Ovih dana, ulica Griniè naèièkana je sitnim bakalnicama, strip-tiz klubovima, prodavnicama donjeg rublja i alkoholnih piæa. Stanovi iznad njih su oronuli ili napušteni. Zaposleni koji rade u okolnim visokim poslovnim zgradama jedva da ih udostoje pogledom dok žure ka obližnjoj stanici podzemne železnice. Ken Lustbader je aktivista Vanrednog fonda za oèuvanje donjeg Menhetna, organizacije koja prouèava sve istorijske zgrade kako bi se ustanovilo koje od njih bi bilo vredno obnoviti:

”Ovde ima èetvorospratnica na mestima koja su veoma privlaèna za graditelje. Ali mi kažemo: Èekajte!, ta zgrada ima 200 godina. Dajte da procenimo njihovu vrednost pre nego što ih srušite, da vidimo da li bi mogle da ostanu kao deo šireg rešenja ovog podruèja.“

Niko još ne zna kako æe to definitivno rešenje izgledati. Korporacija za razvoj donjeg Menhetna, kojoj je poveren taj zadatak, traži od gradjana da joj pomognu sa idejama. Opštim planom je zamišljena izgradnja novih stambenih zgrada, kulturnih centara i podruèja sa lokalima koji bi radili 24 sata. Lustbader kaže da u to nije ukljuèeno obnavljanje istorijskih zgrada, pa njegova grupa nastoji da na to skrene pažnju. Ali ima Njujorèana koji se ne slažu sa tim da bi oèuvanje istorijskih zgrada trebalo da ima prioritet. Oni istièu da je najvažnije dovesti u donji Menhetn one koji æe otvoriti nova radna mesta. Odluka o definitivnoj verziji gradjevinskog plana oèekuje se u narednih nekoliko nedelja.

XS
SM
MD
LG