Linkovi

Buš o  Iraku - 2003-08-27


Predsednik Buš je rekao da neæe popustiti borba protiv terorizma, odnosno da æe se nastaviti ofanzivni stav prema svima koji i dalje budu napadali amerièke vojnike u Iraku :

” Povlaèenje pred terorom bi jedino moglo da uzrokuje nove i odluènije napade. Neæe biti povlaèenja.”

U sinoæenjm govoru organizaciji veterana u Sent Luisuu, amerièki predsednik je ukazao da odaje poštu svima koji su poginuli u borbi protiv terorizma :

” Naša vojska se suprotstavlja terorizmu u Iraku, Avganistanu, i drugde, da naš narod ne bi morao da se suoèi sa teroristièkim nasiljem u Njujorku, Sent Luisu i Los Anðelesu.”

Na godišnjoj skupštini Amerièke legije, predsednik Buš je naveo da je nekoliko godina a ne meseci trebalo amerièkim vojnicima da postignu uspeh u Drugom svetskom ratu, i pretvore Evropu u stabilno, demokratsko podruèje na kojem su bivši neprijatelji postali saveznici i održavali mir. Dodao je da æe uspeh u Iraku na isti naèin pomoæi u širenju demokratije na Bliskom istoku :

” Ljudi koji teže slobodi i moguænostima u zemljama sliènim Iranu, i širom Bliskog istoka, prate razvoj situacije, i mole se za naš uspeh u Iraku.”

Predsednik Buš je dodao da su Sjedinjene Države zemlja koja shvata sopstvene odgovornosti i koja æe održati obeæanje da æe spreèiti, kako je rekao, ubice da odluèe o sudbini Iraka i Bliskog istoka, posle napada na Njujork i Vašington, izvršenih septembra pre dve godine. ... Amerièki predsednik je rekao da se svet osvedoèio o smrtonosne posledice napada na Baliju, u Mombasi, Rijadu, Džakarti, Kazablanki i prošlonedeljnu eksploziju u sedištu Ujedinjenih nacija u Bagdadu. ... Demokrate i republikanci u Kongresu, zalažu se za slanje dodatnih vojnika u Irak, da bi se suprotstavili gerilskom ratu, sa kojim su tamo suoèeni, dok administracija predsednika Buša smatra da je sadašnji nivo snaga odgovarajuæi.

XS
SM
MD
LG