Linkovi

Poèast Seržiu Vieira De Melu - 2003-08-26


Teroristi u Bagdadu su 19-tog ovog meseca usmerili svoje nasilje protiv Ujedinjenih nacija. Ogromnom bombom kamionom, oni su usmrtili više od dvadeset osoba, ukljuèujuæi i medjunarodne službenike i humanitarne radnike. Ti ljudi su, rekao je predsednik Džordž Buš, bili u Iraku u “iskljuèivo humanitarnoj misiji.”

”Muškarci i žene u zgradi UN, koja je bila meta teroristièkog napada, radili su na obnovi Iraka i zdravstvene službe za sve Iraèane. Oni su bili u Bagdadu da bi pomogli u distribuciji hrane.”

Medju ubijenima je i šef misije UN u Bagdadu, Seržio Vieira De Melo. Kao što je predsednik Buš ukazao, Vieira de Melo, “je posvetio svoj život unapredjenju ljudskih prava. Pre preuzimanja položaja šefa misije UN u Iraku, de Melo je bio Visoki komesar UN za ljudska prava.” Medjutim, kada je generalni sekretar UN, Kofi Anan, zatražio od njega da bude specijalni predstavnik za Irak, prema reèima predsednika Buša, on se saglasio bez ustezanja. Amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, rekao je da je Vieira de Melo, ”posvetio svoj život da bi pomogao ljudima u opasnosti i teškoæama.“

”On je pruzeo svoju novu funkciju želeæi zapravo da uèini nešto drugo, želeæi da nastavi svoj posao u komisiji za zaštitu ljudskih prava. Medjutim, on je to uradio jer je bio vojnik -- vojnik za stvar mira.”

Brazilski diplomata, Seržio Vieira de Melo, je najbolje poznat po izuzetnom obavljanju dužnosti privremenog administratora UN u Istoènom Timoru. On je 1999. godine preuzeo kontrolu nad tom teritorijom, razorenom dvadesetogodišnjim ratom sa Indonezijom, i bio je na èelu administracije UN sve do sticanja nezavisnosti Istoènog Timora, u maju 2002. godine. Vieira de Melo je ranije služio pod teškim uslovima u Bangladešu, na Kipru, u Mozambiku, Peruu, Libanu, Kolumbiji, Bosni, Ruandi, Kongu i na Kosovu. Jasno je da su narod Brazila - i cela medjunarodna zajednica - izgubili, pema reèima predsednika Buša, “jednog od najboljih medjunarodnih službenika.” Pokušavajuæi da prošire haos i strah, rekao je predsednik Buš, teroristi testiraju našu volju. Širom sveta ”oni uoèavaju da se naša volja ne može uzdrmati... Nastaviæemo borbu protiv terorizma, dok sve ubice ne budu izvedene pred lice pravde. Mi æemo prevladati”.

XS
SM
MD
LG