Linkovi

Harli Dejvidson proslavlja 100. roðendan - 2003-08-26


Na stotine odanih vožaèa najpoznatijeg amerièkog motora ”Harli Dejvidson“ skupilo se juèe na ogromnom travnjaku ispred Kapitola, ovde u Vašingtonui to na prvom delu proslave 100. roðendana legendarnog ”Harlija“.

Velika kolona motorciklista kasnije uveèe uputila se u Milvoki, grad u državi Viskonsin gde su 1903. godine William S. Harley, koji je tada imao 21 i Arthur Davidson, koji je imao 20 godina, konstruisali bicikl sa motorom ogromne snage. Prvi Harli Dejvidson imao je karburator od konzerve paradajza, motor od tri konjske snage i mogao je da ide do 25 milja na sat ili oko 40 km na sat.

Krajem 1903. u Èikagu je otvoren prvi Harley-Davidson dileršip, gde su prva tri motora prodata istog dana. Pet godina kasnije, ove motore poèeli su da koriste policajci u Detroitu, a Harli Dejvidsone vozili su i amerièki vojnici u oba svetska rata.

U èetvrtak je u Vašingtonu poèela, kako se ovde zove ”vožnja kuæi“, taènije nedelja obeležavanja stogodišnjice slavnog motora u kojoj æe se vlasnici na svojim ljubimcima voziti od mesta stanovanja do Milvokija.

Interesantno je da vlada opšte ubeðenje da je Harli-Dejvidson motor mladosti i bunta - na šta najbolje asocira Marlon Brando u filmu "The Wild Ones", dok je stvarnost sasvim drugaèija. Proseèan vlasnik ovog motora ima 46 godina, sed je, nosi crnu kožu, u najveæem broju sluèajeva je veretan rata, i uglavnom nema dece.

Uprkos oštroj konkurenciji i kvalitetnim motorima koje tržištu nude Honda, Suzuki i BMW, Harli Dejvidson se i dalje odlièno prodaje, a porudžbine konstantno rastu.

Glavna manifestacija proslave 100. roðendana motora Harli Dejvidson, održaæe se u Milvokiju od 28. do 31. avgusta, gde se oèekuje oko 250 hiljada vozaèa hromiranih snažnih mašina.

XS
SM
MD
LG