Linkovi

Liberija sukobi - 2003-08-24


Humanitarne organizacije izveštavaju da u Liberiji desetine hiljada civila ponovo beže od nastavljenih borbi, iako je postignut odreðen napredak ka miru u toj zemlji. Dopisnica Glasa Amerike, Sara Simpson izveštava iz Abidžana: Prema procenama svedoka oko 10,000 ljudi je napustilo kuæe zbog nastavjenog nasilja u drugom po velièini liberijskom gradu, Bjukenenu. Borci liberijske pobunjenièke organizacije Pokret za demokratiju u Liberiji, MODEL su, kako se smatra, odgovorni za izbijanje novog nasilja. Prema navodima liberijskog ministra odbrane, Danijela Èe-e, pripadnici MODEL-a napadaju položaje vladinih snaga. Jutros je napadnu jedan od kljuènih mostova blizu mesta Gbarenga u središtu Liberije, kaže ministar Èea:

“ Lièno smatrama odgovorne pobunjenièke pokrete MODEL i Udruženje za pomirenje i demokratiju u Liberiji. Te su dve organizacije najnoviji agresori”.

U izjavi Glasu Amerike, ministar odbrane Èe je rekao da vladine snage nemaju dovoljno municije i nemaju nikakav razlog da se bore. Takoðe je ukazao da su meðunarodni èuvari mira obavešteni o nastavljenom nasilju:

“Izvestili smo Ujedinjene nacije i EKOMIL o kršenju primirja i nadamo se da æe intervenisati. Liberijskoj vladi je dojadio rat i mi smo preneli takvu informaciju i naredbu svojim ljudima na terenu”.

Eskalacija borbi izvan prestonice Monrovije usledila je nakon potpisivanja mirovnog sporazuma pre nekoliko dana u Gani.

XS
SM
MD
LG