Linkovi

Rekonstrukcija mostarskog Starog mosta - 2003-08-22


Rekonstrukcija mostarskog Starog mosta, koji su tokom rata u Bosni i Hercegovini uništili Hrvati, ušla je u završnu fazu. Danas je u postavljen poslednji kamen u luk mosta, simbola Mostara i Hercegovine.

Na mjestu gdje je stajao od 1566. pa sve do rušenja 9. novembra 1993. godine danas je, polaganjem posljednjeg kamena u luk Starog mosta, ponovo premoštena Neretva i spojene njene dvije obale. Jedan od najznaèajnijih spomenika Otomanske arihitekture na Balkanu i simbol suživota u gradu na Neretvi, srušen je u hrvatskom granatiranju prije skoro jedne decenije, a grad je ostao podijeljen na Zapadni hrvatski i Istoèni dio u kojem veæinu stanovništva èine Bošnjaci. Danas je okonèana tehnièka faza rekonstrukcije mosta, koja bi trebalo da traje do kraja godine, a stanovnici Mostara vjeruju da æe obnovom mosta, biti obnovljeno i povjerenje u podijeljenom gradu. Posljednji kamen u luk Starog mosta postavili su turski inžinjeri, kojima su simbolièno pomogli gradonaèelnik Hamdija Jahiæ i njegov zamjenik Ljubo Bešliæ.

Rusmir Èišiæ, direktor jedinice za koordinaciju obnove Starog mosta

“Mislim da æe ovaj dan ostati uklesan u pamæenju gradjana Mostara“.

Lokalni zvaniènici oèekuju da bi u sljedeæih 90 do 100 dana svi završni radovi na 27 metara dugom luku Starog Mosta mogli da budu privedeni kraju. Prema predanju, simbol Mostara i Hercegovine projektovao je otomanski arhitekta Mimar Hajrudin. Izgradnju mosta koja je trajala punih 9 godina, platio je sultan Sulejman Velièanstveni, koji je za svaki sluèaj projektantu zaprijetio smræu ukoliko se most bude srušio. Legenda kaže da Mimar Hajrudin nije bio prisutan na sveèan otvaranju mosta, jer je - bojeæi se za sopstvenu glavu - netragom nestao dan uoèi uklanjanja posljednjih potpornih skela. Most se srušio tek 1993. u jeku rata.

Rekonstrukcija Starog mosta poèela je 1997. godine, kada su madjarski vojnici dovukli prve kamene blokove iz obližnje Mokoše, sa istog mjesta sa koga su kamen dovlaèili asistenti Mimara Hajrudina.

Obnova Starog mosta je projekat Svjetske banke i trebalo bi da košta 15 i po miliona dolara. Poslove rekonstrukcije podržali su i UNESCO, Svjetski spomenièni fond, zatim Fond Aga Kan i vlade Turske, Holandije, Italije i Hrvatske.

XS
SM
MD
LG