Linkovi

Švarceneger zauzima pozicije - 2003-08-22


Švarceneger se sastao sa svojim finansijskim savetnicima, 20-toèlanom grupom koju je nazvao ”Savet za ekonomsku obnovu Kalifornije,“ a u kojoj su milijarder koji se bavi investicijama, Voren Bafet, i bivši državni sekretar i skretar za finansije, Džordž Šulc. Na konferenciji za novinare Švarceneger je izjavio da æe se, ako postane guverener, pozabaviti problemom broj jedan u Kaliforniji - državnom privredom.

“Svi mi znamo da se Kalifornija sada kreæe u pogrešnom pravcu. Svi mi znamo da biznis odlazi iz države i sobom odnosi radna mesta“.

Prema Švarcenegerovim reèima, visoki porez i komplikovani propisi su glavni uzroènici tog trenda. I Švarcenegerov savetnik, Džordž Šulc, izrazio je zabrinutost zbog situacije u Kaliforniji:

“Politièki proces je na volšeban naèin gurnuo državu u jarak. Prva stvar koju valja uèiniti jeste da se dovede u red državna uprava, da se zaustavi propadanje i da se vratimo u normalno stanje“.

Švarcenegerov savetnik, milijarder Voren Bafet, nedavno je izazvao kontroverziju izjavom da je porez u Kalifoniji prenizak. Time nije razgnevio samo politièke konzervativce veæ i kuæevlasnike širom te države koji su 1978. pokrenuli nacionalni poreski revolt koji je doveo do usvajanje takozvanog ”èlana 13.“ Tom merom je postavljena gornja granica na porez na nekretnine, granica koju Švarceneger -- kako sam kaže -- podržava:

“U principu sam protiv oporezivanja jer smatram da su stanovinici Kalifornije dovoljnio kažnjeni: kad ujutru puste vodu u kupatilu, plaæaju perez; kad popiju kafu, plaæaju porez; kad sednu u kola, plaæaju porez; na pumpnoj stanici, plaæaju porez. I tako èitav dan“.

Tokom Švarcenegerovog sastanka sa ekonomskim savetnicima, plan o obnovi kalifornijske privrede objavio je drugi guvernerski kandidat, Piter Juberot koji je 1984. uspešno organizovao Olimpijske igre u Los Anðelesu i kasnije bio komesar glavne bejzbol lige u SAD. Republikanac umerenih stavova, kao što je i Švarceneger, Juberot smatra da prosperitet Kalifornije zavisi od stvaranje radnih mesta. Juberot je takodje objavio da æe -- ako bude izabran za guverenera -- graðanima koji su delikventni zbog naplaæenog poreza oprostiti taj prekšaj ukoliko isplate sve zaostale obaveze. Time bi se, kaže on, u državnu kasu slilo 6 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG