Linkovi

Irak i rat protiv terorizma - 2003-08-21


Prošlo je nešto više od stotinu dana od okonèanja glavnih borbenih operacija u Iraku i oslobodjenja iraèkog naroda od svirepog režima Sadama Huseina. No, kako je pokazao bombaški napad 19. ovog meseca na sedište Ujedinjenih nacija u Bagdadu, obraèun sa teroristima u Iraku još nije okonèan. Predsednik Džordž Buš je ukazao da su “teroristi ispoljili strah od napretka i mržnju prema miru“.

”Te ubice su svojom taktikom i ciljevima još jednom razotkrile sebe kao neprijatelje civilizovanog sveta. Svaki znak napretka u Iraku dodaje oèajanju terorista i ostataka Sadamovog brutalnog režima.“

Koalicione snage sa amerièkim na èelu saradjuju sa Iraèanima na poboljšanju bezbednosti širom zemlje. Regrutuju se, obuèavaju i opremaju nove iraèke vojne i policijske snage. Hiljadu i dve stotine Iraèana proæi æe kroz vojnu obuku ove godine. Èetrdreset hiljada regruta biæe obuèeno u roku od dve godine. Pedeset osam od osamdeset devet iraèkih gradova ima policijske snage. Preko trideset hiljada Iraèana patrolira ulicama svoje zemlje. Koalicione vlasti izvršile su operacije na osnovu informacija iraèkih gradjana koje su dovele do ubistva sadistièkih sinova Sadama Huseina Udaja i Kusaja. Posle njihove smrti sve više Iraèana se oslobadja straha i dobrovoljno pruža usluge i informacije. Veæina Iraèana je mirna dok se nastavlja napredak ka demokratiji i slobodi nedoživljenim decenijama. No, kako je predsednik Buš ukazao, “iraèki narod je suoèen sa izazovima i sa izborom“.

“Teroristi hoæe da vrate dane muèenja i masovnih grobnica. Iraèani koji žele mir i slobodu moraju da odbace teroriste i da se bore protiv terorizma. Sjedinjene Države i mnogi u svetu biæe uz njih i pružiæe im pomoæ. “ NARR: Slobodan i miroljubiv Irak je važan deo pobede u ratu protiv terorizma. Sjedinjene Države su privržene svojoj misiji.

XS
SM
MD
LG