Linkovi

Iraèki ukus slobode - 2003-08-18


Ajad Nadžim, bivši podoficir iraèke vojske, vratio se nedavno posle dvanaest godina dobrovoljnog izgnanstva u Irak. Kako prenosi Njujork Tajms, roðaci su Nadžima u njegovom rodnom gradu Basri doèekali pesmama: “Sadam je otišao”,”Nema više njegovih zatvora i palata,“ pevali su oni, ”Pogledaj sve ove razdragane ljude“.

Širom Iraka mogu se èuti razne obrade ove pesme, sada, kada su Amerikancima predvoðene koalicione snage oslobodile narod diktature Sadama Huseina. Kako je rekao specijalni administrator u Iraku Pol Bremer, ”Sloboda je važna. Važna je u Iraku isto koliko je važna u Montani, Kornvolu ili Indoneziji. Važno je to imati na umu i gledati u buduænost, dalje od današnjih nestanaka struje i pucnjava, i podseæati se na niz gradjanskih sloboda koju danas uživaju Iraèani zahvaljujuæi vojnoj pobedi koalicije. “

“Prvi put u životu mogu slobodno da putuju, slobodno da misle ono što žele, slobodno da govore i da protestuju èak i protiv mene i Sjedinjenih Država“.

Iraèani se, rekao je Bremer, kreæu u pravcu stabilnosti i samouprave. Od smrti Sadamovih sinova Udaja i Kusaja, veæina Iraèana više ne brine da æe se Sadam ili njegov totalitarni režim vratiti.

” Sve više Iraèana sada dolazi sa informacijama o tome gde se nalaze pripadnici Baas partije, Sadamovi Fedajini i druge ubice. Takoðe je u porastu broj kriminalaca koji se dobrovoljno predaju našim trupama. Stoga mislim da æe se, ako ubijemo, ili uhvatimo Sadama, nastaviti taj trend koji pokazuje svim Iraèanima da su Baasu dani za uvek odbrojani.“

Kako je ukazao zamenik amerièkog sekretara za odbranu Pol Vulfovic, : ” Iraèani su kao zatvorenici koji su posle mnogo godina provedenih u tamnici bez svetlosti, novosti i saznanja o spoljašnjim zbivanjima, odjednom izašli na blještavo sunce i svež vazduh slobode. Napredak koji beleže naši vojnici pomaže slabljenju tog straha. Nema nikakve sumnje da mi veoma dobro napredujemo.

XS
SM
MD
LG