Linkovi

60 odsto voðstva Al Kaide nalazi se u zatvorima - 2003-08-18


Senator Roberts kaže da je ostvaren napredak u obuzdavanju Al Kaide. Ovaj republikanac iz države Kanzas, takoðe, navodi da nedavno hapšenje èoveka, poznatog kao Hambali, za koga se smatra da je bio glavni operativac Al Kaide u Jugoistoènoj Aziji -- predstavlja veliki udarac za tu teroristièku mrežu:

“Biæe drugih koji æe pokušati da ga zamene, ali kada glavni operativni šef više nije aktuelan, to onda stvara mnoge probleme”.

Predsednik Buš je lièno izvestio o hapšenju Hambalija - koji je, kako se veruje, voða teroristièke organizacije Džema Islamija u jugoistoènoj Aziji. Amerièki predsednik ga je nazvao jednim od najopasnijih terorista u svetu, dodajuæi kako se veruje da je Hambali planirao prošlogodišnje bombaške napade na Baliju, u Indoneziji. U meðuvremenu je izvešteno, da postoje planovi za novi teroristièki napad na azijsko-pacifièki samit, koji bi trebalo da se održi u oktobru, u tajlandskoj prestonici Bangkoku. Upitan o taènosti takvih izveštaja, senator Roberts je u juèerašnjem programu CNN-a “Kasno izdanje”, rekao da to ne može da potvrdi ali da takvu moguænost ne bi iskljuèio:

“Ne mogu reæi ništa konkretno o tome. Verovatno æemo opet biti brifovani o tome. Svi mi koji se bavimo obaveštajnim pitanjima imamo redovne nedeljne brifinge o novim teroristièkim pretnjama. Meðutim, u tom delu sveta ima puno takvih problema pa je stoga njegovo hvatanje od izuzetne važnosti”.

Roberts je takoðe istakao da sve veæi broj zemalja razume važnost saradnje u ratu protiv terorizma. Na pitanje o saradnji Saudijske Arabije, senator Roberts je odgovorio:

“Mislim da je sada saradnja mnogo bolja. Nakon teroristièkih napada u Rijadu, koji je bio njihov 11. septembar, ostvarujemo mnogo bolju obaveštajnu saradnju. Uhapsili su preko 200 ljudi, uz teške gubitke medju njihovim pripadnicima bezbednosti.”

Senator Roberts je napade u Rijadu u maju nazvao “trenutkom otrežnjenja” za Saudijsku Arabiju. Gostujuæi u istom programu - “Kasno izdanje” - glavni spoljnopolitièki savetnik saudijske vlade, Adel al-Džubeir je za majske napade u Rijadu rekao da su ozbiljno potresli njegovu zemlju:

“Na akciju nas pokreæe ubistvo obiènih, svakodnevnih ljudi meðu nama”.

Al-Džubeir je takoðe ukazao da je nedavna odluka britanske aviokompanije British Airways da prekine letove za Saudijsku Arabiju, zasnovana na informacijama koje su saudijske službe dobile tokom ispitivanja osumnjièenih terorista. Po njegovim reèima, prekid letova je možda bila preterana reakcija, ali to je odluka koju je samo britanska strana imala pravo da donese, imajuæi u vidu pružene dokaze.

XS
SM
MD
LG