Linkovi

Bliskoistoène izbeglice - 2003-08-16


Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice je saopštila da istražuvanja u pet izbeglièkih logora na Zapadnoj obali pokazuju da palestinska deca pate od stresa i depresije. Dopisnica Glasa Amerike iz Ženeve Lisa Šjaln izveštava o pojedinostima. Predstavnik Agencija Ujedinih nacija za palestinske izbeglice Matias Biršard je ukazao da je medicinsko osoblje u izbeglièkim logorima na Zapadnoj obali poèelo istraživanje pre nekoliko meseci kada su lekari primetili da se poveæava broj roditelja koji dovode svoju decu u zdravstene centre. Prema Biršardovim reèima, roditelji su izvestili o èesto uznemirujuæem ponašanju svoje dece . Neka osmogodišnja i devetogodišnja deca su mokrila u krevetu preko noæi iz razloga nepoznatih roditeljima.

“ Reè je o poremeæajima koje lekari nazivaju post-traumatiènim stresom . Simptomi su nesanica, agresivnost, uznemirenost, depresija i paranoidan strah--sve što je uèinilo život te dece teškim i zahteva profesionalnu pomoæ.”

Roditelji i uèitelji su ,prema Bišardovim reèima , takodje pod znatnim stresom , što je utvrdjeno u razgovorima s njima. Druga intifada, ili ustanak, utièe na palestinsku decu mnogo pogubnije od prve 1994. jer je žešæa i opasnija .

“Lekari jasno daju do znanja da strahuju da æe mlada generacija želeti da uništi sve jer neæe inmati šta da izgubi. Stoga je preko potrebno da joj se pomogne sada i u buduæe. To nije problem koji se može brzo rešiti. Biæe potrebne godine savetovanja i leèenja .“

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice se stara o oko èetiri miliona palestinskih izbeglica na Bliskom istoku. Biršard procenjuje da je potrebno tri miliona i šesto hiljada dolara da bi se pružila odgovarajuèa psihijatrijska pomoæ Palestincima.

XS
SM
MD
LG