Linkovi

Debata demokrata o predsednièkom kandidatu - 2003-08-10


Pre godinu dana bivši vermontski guverner Hauard Din je bio samo jedan od nepoznatih demokrata sa neznatnom šansom u trci za Belu kuæu. No, Din je brzo stekao popularnost u bici za predsednièkog kandidata demokrata, uglavnom zbog svog ratobornog držanja prema predsedniku Džordžu Bušu.

“Ne možete pobediti predsednika Buša time što æete pokušati da budete slièni njemu. Pokušali smo to na kongresnim izborima 2002. i nije vredelo. Potrebno je da ponovo zauzmemo naš stav i da se suèelimo sa predsednikom direktno“. Demokrate, po svemu sudeæi, vole takav prilaz. Predsednik Buš je osvojio srce konzervativnih republikanaca kao niko osim Ronalda Regana, ali je istovremeno podstakao rešenost liberalnih demokrata da ga poraze na predsednièkim izborima iduæe godine. Prema reèima profesora politèkih nauka na Univerzitetu Virdžinije Larija Sabata:

“Hauard Din uspešno koristi gnev demokrata zbog izbora 2000. u Floridi, Iraka i svega drugog. Ukoliko bude i dalje koristio taj gnev, mogao bi na kraju da bude predsednièki kandidat demokratske stranke.“

Hauard Din je takodje izbio u vrh anketa javnog mnjenja u Ajovi i Novom Hempširu i ostavio za sobom bolje poznate vašingotnske politièare poput èlana Predstavnièkog doma Rièarda Gepharta i senatora Džozefa Libermana, partnera Ala Gora na predsedniækim izborima 2000. godine. Hauard takodje nadmašuje svoje suparnike u korišæenju tehnologije dvadeset prvog veka da bi pridobio ozlojedjene demokratske biraèe i obezbedio finansijska sredstva za svoju predizbornu kampanju. No, njegova popularnost i renome nisu po volji svih njegovih suparnika u redovima demokrata. Senator Liberman je nedavno okarakterisao kandidaturu Dina kao “tiket za nedodjiju.“ Liberman smatra da bi Dinova liberalna gledišta mogla biti po volji demokratskih aktivista, ali da bi Din baš zbog tih gledišta mogao biti u nevolji u suoèavanju sa predsednikom Bušom na izborima iduæe godine. Din je rano stekao popularnost medju demokratskim aktivistima svojim protivljenjem ratu u Iraku. No, nedavno, neki njegovi suparnici su izrazili sumnju u njegovu sposobnost da bude Vrhovni komandant oružanih snaga i zakljuèili da je suviše mek prema nacionalnoj bezbednosti, što je jedna od glavnih briga biraèa posle teroristièkih napada 11. septembra 2001. u Njujorku i Vašingtonu. Evo kako profesor Sabato ocenjuje šanse Dina u poredjenju sa šansama drugih demokratskih predsedniækih aspiranata .

“ Smatram da Din ni u kom sluèaju nije siguran kandidat demokratske stranke. Ima i drugih snažnih demokratskih kandidata koji imaju još veæe resurse i koji æe se suprpotstaviti Dinu punom snagom. Sve u svemu, to je još uvek neizvesna trka. “

Predsednik Buš želi da ostane van poliitèkog okršaja dok predizborna kampanja ne krene punom parom iduæe godine. No, drugi republikanci se otvoreno nasladjuju moguæim suoèavanjem predsednika Biša sa Dinom jer su uvereni da mogu prikazati Dina kao samo još jednog liberalnog demokratu sa severozapada. Demokrate žele da nominuju liènost koja bi imala realne izglede da porazi predsednika Buša. Mnoge demokrate se pitaju da li bi Hauard Din mogao da se preobrazi u privlaènog umerenjaka i izvojuje izbornu pobedu poput Bila Klintona i Džimija Kartera? Ili da dovede demokrate do izbornog poraza poput Džordža Makgaverna, Voltera Mondela i Majkla Dukakisa?

XS
SM
MD
LG