Linkovi

Nove borbe u Iraku - 2003-08-09


Amerièka centralna vojna komanda u Iraku saopštila je da se još jedan èlan svrgnute vlade Sadama Huseina predao u Bagdadu. U medjuvremenu, nove borbe su izbile u drugim deloivma Iraka. Dopisnica Glasa Amerike Dejl Gavlak izveštava o tome iz iraèke prestonice. Amerièka centralna vojna komanda je saopštila da se dvadeset deveti na listi natraženijih -bivši iraèki ministar unutrašnjih poslova Mahmud Dijab Ahmed- predao juèe koalicinoim trupama. Koalicione trupe su se zarekle da æe i dalje tragati za èlanovima bivšeg režima i istakle da je njihov glavni cilj da uhvate svrgnutog diktatora Sadama Huseina. Amerièki i britanski vojnici su bili napadnuti danas u Kirkuku i Basri. U napadu raketnom granatom na vojnu patrolu u Kirkuku ranjena sui najmanje dva amerièka vojnika. U luèkom gradu Basri britanki vojnici su se sukoibli sa stotinama gnevnih demonstranata -Šiita koji su zahtevali da se poveæa dostava struje i goriva. Demonstranti su osuli kamenicama britanske vojnike, vandalizovali automobile i palili automobilske gume. Koasliioni administrator u Iraku Pol Bremer je priznao pred novinarima u Bagdadu da ce nevolje sa strujom da se nastave, ali je naglasio da je proizvodnja struje naglo poveæana sa petsto megavata u aprilu na sadašnjih tri hiljade petsto megavata .

“ Problem sa elektriènom energijom je, kako sam veæ rekao, dugoorèan jer je Sadam Husein protraæio naftne resurse u ovoj zemlji spektakularno lošim vodjenjem privrede tokom skoro èetiri decenije i nije izgradio dovoljno elektriènih centrala. Moraèemo da nadjeno naèin da uložimo dve milijarde dolara tokom iduæe godine u izgradnju dovoljnog broja elektrana da zadovolje sadašnje potrebe.“

U gradu Faludži, pedeset kilometara zapadno od Bagdada , amerièke trupe ,podržane borbenim helikopterima i oklopnim vozilima, uhapsile su lokalnog komandanta paravojnih snaga sranke Baas . Amerièke trupe su takodje zaplenile oružje, eksplozivne naprave i municiju u racijama tokom prošla dvedeset èetiri sata širom Iraka. Amerièki vojnici su na osnovu informacija iraèkih gradjana zaplenili rakete klase zemlja -vazduh i drugo oružje koje je moglo da bude upotrebljeno u napadima na koalicione trupe.

XS
SM
MD
LG