Linkovi

Militanti  koriste  prekid vatre da bi se naoružali - 2003-08-08


Palestinske militantne organizacije upozoravaju da bi moglo da dodje do novog nasilja posle izraelskih vojnih operacija na Zapadnoj obali i potvrdjuju da koriste privremeni prekid vatre da bi se ponovo naoružale. U izveštaju dopisnika GA iz Jerusalima, Lerija Džejmsa, navodi se da je upozorenje izdato u jeku bojazni da bi primirje, koje je stupilo na snagu pred kraj juna, moglo da propadne. Visoki politièki lider militantne organizacije, Islamski džihad, Mohamad al Hindi, izjavio je za Glas Amerike da se militanti pripremaju da nastave napade na Izrael. Al Hindi je takodje potvrdio da je Izrael u pravu što pretpostavlja da se èlanovi ekstremistièkih organizacija pripremaju da iskoriste primirje da bi se ponovo naoružali.

”Prirodno je da želimo da ojaèamo tokom primirja. Prirodno je da Palestinci, Fatah, Islamski džihad i Hamas budu spremni da brane naš narod u predstojeæim fazama“.

Izraelski radio je naveo izjavu predstavnika Hamasa u kojoj je potvrdjeno da su u napadu izraelskih snaga rano jutros u Nablusu na zapadnoj obali, poginuli jedan izraelski vojnik i dva palestinska militanta, i da ta akcija predstavlja kršenje nedavno uspostavljenog primirja i upozorio da æe doæi do odmazde. Izraelska vlada je saopštila da su militanti jednostrano proglasili prekid vatre i da on nije obavezujuæi za Izrael.

XS
SM
MD
LG