Linkovi

Pentagon sumnja da je za bombaški napad odgovorna grupa Ansar al Islam - 2003-08-08


Zvaniènici sekretarijata za odbranu kažu da ispituju moguæu umješanost teroristièke grupe Ansar Al Islam u smrtonosnom bombaškom napadu u Bagdadu. General pukovnik Norton Švarc, direktor vojnih operacija u združenom generalštabu amerièkih oružanih snaga govorio je novinarima u Pentagonu o toj teroristièkoj grupi, za koju administracija predsednika Buša tvrdi da je blisko povezana sa al Kaidom i da ima njenu podršku.

“Jedna organizacija za koju smo sigurni da je u Iraku i okolini Bagdada je Ansar al Islam, ali još ne znamo da li je baš ta organizacija povezana sa bombaškim napadom. Možda æe se to razjasniti narednih dana, ali je to organizacija koja je povezana sa Al Kaidom i jedna od organizacija na koju æemo posebno obratiti pažnju.“

U eksploziji automobila bombe ispred jordanske ambasade poginulo je najmanje 11, a povrdijedjene su desetine ljudi. Medju poginulima je i pet iraèkih policijaca koji su obezbjedjivali zgradu ambasade. Pentagon nagovještava da još ne planira da koalicionim vojnicima pojaèa obezbjedjenje na lokacijama poput stranih ambasada.

General Švarc kaže:

“Mnogo je vjerovatnije da æe Iraèani sami obezbjedjivati zgrade stranih ambasada u Bagdadu. Uostalom, kao što znate, imamo 33 hiljade iraèkih policajaca u zemlji, a otprilike je nekoliko hiljada na dužnosti u Bagdadu. To je naèin da se odgovori na ovaj problem - da unutrašnju bezbjednost osiguravaju Iraèani za Iraèane“.

Uprkos posljednjem bombaškom napadu, general Švarc je ocijenio da se bezbjednosne prilike u Iraku popravljaju, ponajviše zahvaljujuæi svakodnevnim racijama amerièkih trupa usmjerenim protiv pristalica svrgnutog iraèkog vodje Sadama Huseina.

XS
SM
MD
LG