Linkovi

Arnold Švarceneger se kandiduje za guvernera Kalifornije - 2003-08-07


Holivudska zvezda Arnold Švarceneger je dodao svoje ime listi kandidata koji se nadaju da æe na položaju zameniti guvernera Kalifornije, Greja Dejvisa. Dopisnik Glasa Amerike, Majk O Saliven, beleži da se nove nominacije oèekuju pre subotnjeg kranjeg roka za kandidate na izborima nakon eventualnog opoziva:

Rekavši da želi da ”reformiše“ Kalifornijsku državnu upravu u Sakramentu, ovaj glumac je najavio svoju kandidaturu tokom snimanja popularne emisije ”Tonight Show“ tv mreže NBC. Kalifornijski biraèi æe sedmog oktobra doneti odluku da li žele da opozovu svog guvernera, demokratu Greja Dejvisa. Ukoliko se odluèe za tu opciju, njega æe na položaju zameniti najuspešniji kandidat sa liste moguæih naslednika. Švarceneger - inaèe republikanac - prošle godine je bio politièki angažovan kad je podržao uspešnu meru da se poveæaju fondovi za deèije programe nakon školske nastave. On kaže da æe potrebe dece i porodica biti njegov osnovni prioritet.

”Želimo da obezbedimo da naša deca imaju knjige, da imaju svoje mesto u uèionici. Želimo da obezbedimo da naše škole imaju te programe nakon školske nastave. I da njihove majke imaju finansijski dostupne deèije vrtiæe“.

Više od 300 ljudi je zahtevalo dokumentaciju koju je potrebno podneti za kandidaturu. Ti formulari se moraju predati državnim funkcionerima do subote. Najpopularniji demokrata u Kaliforniji, senator Dajen Fajnstajn, je izjavila da se neæe kandidovati. Ona je apelovala da se na glasanju za opoziv guvernera Dejvisa glasa - NE. Medjutim, najnovije ankete ukazuju da neznatna veæina gradjana Kalifornije želi da guverner Dejvis napusti položaj. Svoje ime listi kandidata dodali su i sadašnji zamenik guvernera Kalifornije, demorkata Kruz Bustamante i kolumnista i pisac Ariana Hafington. Ona planira da se kandiduje kao nezavisni kandidat. Jedna anketa sprovedena u junu ukazuje da je Švarceneger uživao podršku 15 odsto biraèa. Nekadašnji gradonaèelnik Los Andjelesa, republikanac Rièard Riordan je bio na èelu svih kandiata sa podrškom od 21 posto. Sada se èuju komentari da je Švarcenegerova kandidatura izmenila tu jednaèinu. Švarceneger i Riordan su prijatelji i obojica su ranije izjavila da se neæe kandidovati, ako onaj drugi to uèini.

XS
SM
MD
LG