Linkovi

Razgovori u Teheranu - 2003-08-07


Iran je saopštio da nuklearni program Teherana ima za cilj samo proizvodnju elektriène energije u mirnodopske svrhe. Medjutim, Sjedinjene Države i druge èlanice medjunarodne zajednice su optužile Iran da sprovodi tajni program za nuklearno naoružanje. U izveštaju koji je u junu izdala Medjunarodna agencija za atomsku energiju, upuæena je kritika Iranu zbog toga što prikriva mnoge svoje nuklearne aktivnosti. Juèe je dnevnik Los Andjeles Tajms objavio tekst na naslovnoj strani u kojem se navodi da je Iran, kako izgleda, bliži sposobnosti da proizvede nuklearnu bombu. Isti dnevnik istièe da postoje uverljivi dokazi da je komercijalni program Irana za izgradnju nuklearnih elektrana smišljen tako da bi mogli da se prikriju planovi Teherana da postane, kako je reèeno, nova svetska nuklearna sila. Isti dnevnik navodi poverljive izveštaje i intervjue obaveštajnih izvora kao bazu za te pronalaske, ukljuèujuæi i jedan francuski izveštaj prema kojem je Iran blizu toga da stekne obogaæeni uranijum ili plutonijum za proizvodnju nuklearnog oružja. Jedan struènjak za Iran, Pakinam al Šakavri, profesor politièkih nauka na univerzitetu u Kairu, kaže da je verovatno da Iran pokušava da razvije nuklearno oružje jer, kako kaže, svaka vlada u tom regionu bi to uèinila da za to ima sposobnosti.

“Mislim da bi svaka regionalna sila sada volela da ima nuklearnu moæ. Što se tièe nove amerièke strategije u tom regionu, imati nuklearno oružje je neka vrsta zaštite od bilo kakve potencijalne amerièke agresije na vas. Stoga mislim da je logièno da æe svaka regionalna sila, ne samo Iran, pokušati da dodje do sopstvene nuklearne bombe ili nuklearnog oružja“.

Arapski svet ne deli duboko nepoverenje prema nuklearnom programu Teherana koje postoji u Sjedinjenim Državama i mnogim drugim zemljama. U stvari, prema politièkom analitièaru Mohamedu Kamalu, koji takodje predaje polièke nauke na univerzitetu u Kairu, Iran bi verovatno poveæao svoju popularnost medju Muslimanima u regionu, kada bi proizveo nuklearnu bombu.

”To bi moglo da doprinee ideološkoj privlaènosti Irana. Ljudi æe ga videti kao zemlju koja je sposobna da brani interese Muslimana. Stoga bi Teheran, ukoliko bude posedovao nuklearno oružje, mogao da postane i lider muslimanskog sveta”.

Kamal kaže da Iran ne uživa, kako je rekao, imidž zle države u arapskom svetu i da u stvari mnogi Arapi vide Iran kao prijateljsku državu. Jedna grupa, koja kaže da æe pozdraviti razvoj iranskog nuklearnog oružja, je Hezbolah, organizacija koja se nalazi na listi teroristièkih grupa Stejt Departmenta. Iran je dugo podržavao nastojanja Hezbolaha da pomogne Palestincima u njihovom konfliktu sa Izraelom. Medjutim, Sami Barudi, koji je na èelu katedre za politièke nauke na Libansko-amerièkom univerzitetu u Bejrutu, kaže da che, ukoliko Iran razvije nuklearno oružje, ono verovatno biti namenjeno odbrani Irana, a ne èitavog regiona i da bi se, mada proseèni arapski svet možda pozdravlja iransko sticanje nuklearnog oružja, vlade i zemlje poput Saudijske Arabije, Egipta, Jordana i veæine zalivskih država oštro usprotivile tome. Los Andjeles Tajms u svom izveštaju citira struènjake koji kažu da je Iran možda udaljen samo dve ili tri godine od proizvodnje prvog nuklearnog oružja. Medjunarodna agencija za atomsku energiju predvodi u nastojanjima da se to ne dogodi.

XS
SM
MD
LG