Linkovi

Predsednik Buš o miru na Bliskom istoku - 2003-08-07


Sjedinjene Države su predane bezbednosti Izraela kao jevrejske države. Sada, rekao je predsednik Džordž W. Buš, postoji prilika da ”se nadgradi na izraelskoj bezbednosti i sigurnosti i nadama proseènog palestinskog gradjanina, postizanjem opipljivog napretka ka dve države koje æe koegzistirati u miru?

”Ohrabren sam pozitivnim koracima koje je Izrael preduzeo u cilju unapredjenja mira, ukljuèujuæi puštanje zatvorenika na slobodu. Premijer Šaron se sada redovno sastaje sa premijerom Mahmudom Abasom i to je pozitivno. Izraelski i palestinski kabinet i bezbednosni funkcioneri takodje održavaju sastanke“. Izrael je preduzeo korake kako bi olakšao Palestincima da rade u Izraelu i putuju na posao i u školu. Medjutim, kao što je rekao predsednik Buš, ”teški deo posla tek treba uraditi“.

”Sve umešane strane se slažu da je fundamentalna prepreka miru terorizam, koji nikada ne može biti opravdan nijednim ciljem. Premijer Abas je predan kompletnom okonèanju nasilja i terorizma. Palestinske vlasti moraju da preduzmu postojane, ciljane i efikasne operacije u cilju konfrontacije onih koji su angažovani u teroristièkim aktivnostima i razmontiraju teroristièke sposobnosti i infrastrukturu. Rešeni smo da pomognemo premijeru Abasu dok radi na okonèanju terorizma i osnivanju vladavine zakona koji æe zaštiti Izraelce i Palestince“.

Tokom sastanka u Beloj kuæi 29 jula, predsednik Buš je ohrabrio izraelskog premijera Ariela Šarona da preduzme dalje korake za poboljšanje svakodnevnih uslova sa kojima su suoèeni Palestinci. Izraelci i Palestinci zaslužuju istu šansu da žive normalni život, bez strahovanja, mržnje ili pak nasilja i maltretiranja. Takodje sam apelovao na izraelskog premijera da brižljivo razmotri sve konsekvence izraelskih akcija dok napredujemo na stazi ka miru.“ Kao što je predsednik Buš rekao: “ Osnivanje mirne palestinske države i dugoroèna bezbednost izraelskog naroda æe zavisiti od poražavanja pretnje koju predstavljaju teroristièke grupe, kao i okonèanja mržnje i podstrekivanja na neposlušnost.

XS
SM
MD
LG