Linkovi

Buš o Iraku - 2003-08-04


Predsednik Džordž Buš je odluèio da prekine medjusobno optuživanje èlanova vlade preuzimanjem odgovornosti za tvrdnju u svojoj poruci o stanju Unije u januaru da je iraèka vlada Sadama Huseina pokušala da kupi uranijum u Africi. Vladini funkcioneri su kasnije ukazali da su znali da ta tvrdnja nije bila zasovana na èvrstim obaveštajnim podacima.

“Preuzimam liènu odgovornost za sve što kažem, apsolutno.“

Demokratski predsednièki kandidati ukazuju da im predsednikovo priznanje o Sadamovim nuklearnim ambicijama uliva traèak nade da bi predsednik mogao biti ranjiviji u svom pokušaju da osvoji drugi mandat na izborima iduæe godine. Medju demokratskim predsednièkinm kandidatima je i senator Bob Grem iz Floride koji želi da sazna zbog èega je predsedniku Bušu trebalo preko tri nedelje da “preuzme liènu odgovornost“ za nepouzdane obaveštajne informacije o Iraku-koje su -po Gremovim reèima- medju mnogim tvrdnjama koje bi mogle da potkopaju verodostojnost amerièke vlade.

“ Ako ne pronadjemo oružje masovnog uništenja, verodostojnost vlade Sjedinjenih Država u inostranstvu i ovde u Sjedinjenim Državama biæe znatno potkopana.“

Drugi demokratski predsednièki kandidat senator Džo Liberman podržao je rat protiv Iraka, ali je sve skeptièniji prema tvrdnji vlade predsednika Buša da je oružje Sadama Huseina predstavljalo pretnju.

“Upravo sada, naèin na koji predsednik vodi našu inostranu politiku daje zemlji suviše razloga da dovede u pitanje njegovo liderstvo. Nije u pitanju samo šesnaest reèi u jednom govoru; u pitanju je izvrtanje obaveštajnih informacija i smanjenje verodostojnosti.“ Predsednik Buš je proglasio okonèanje glavnih borbenih operacija u Iraku pre mesec dana, ali još nisu pronadjeni dokazi koji bi podržali njegovu tvrdnju da je vlada Sadama Huseina posedovala tone zabranjenog hemijskog i biološkog materijala. Predsednik priznaje da se to pitanje mora rešiti.

“Moramo pronaæi dokaze, što potpuno shvatam. Uveren sam da æe naše traganje dovesti do onoga u šta snažno verujem: da je Sadam imao program proizvodnje oružja. “

No, izvršni urednik kongresnog lista “Roll Call“ Morton Kondraki smatra da su mediji zainteresovaniji više nego amerièka javnost za spor o tome da li je predsednik Buš preuvelièao oružanu pretnju Iraka.

“Smatram da æe pitanje uranijuma iz Nigera pasti u zaborav pre izbora. Po mom mišljenju, važno je ono što se dogadja u Iraku. Ukoliko naši vojnici budu i dalje ubijani u Iraku- biæe to kljuèno pitanje. Smatram da javnost nije usredsredjena na pitanje uranijuma. To pitanje ne daje municiju demokratama. “

U stvari, jedna grupa demokrata koja se zalaže za udaljavanje demokratske stranke od liberalnih sklonosti upozorava da bi sadašnji demokratski predsednièki kandidati mogli dovesti demokratsku stranku do poraza na predsednièkim izborima iduæe godine, ukoliko nastave kampanju protiv rata u Iraku, koji veæina Amerikanaca i dalje smatra-prema novoj Galupovoj anketi- ispravnim postupkom.

XS
SM
MD
LG