Linkovi

Izrael Palestinci - 2003-08-03


Izraelski i palestinski ministri inostranih poslova danas su održali prvi zvanièan sastanak sa ciljem da se ubrzaju mirovni napori. Iz Jerusalima izveštava dopisnik Glasa Amerike, Ros Dan:

Izraelski ministar inostranih poslova, Silvan Šalom i njego palestinski partner, Nabil Šaat pojavili su se nakon svog prvog direktnog sastanka sa miroljubivim porukama. Na zajednièkoj konferenciji za novinare, ministar Šalom je rekao da i dalje postoji jaz u stanovištima o kljuènim pitanjima, ali je dodao da su njegovi razgovori sa gospodinom Šaatom bili jasan znak da je sporazumni dogovor jedino rešenje izraelesko-palestinskog konflikta:

“Stojimo zajedno ne zato što se slažemo u svakom pitanju, jer ne slažemo se. Meðutim, složni su u tome da je potrebno da zajedno radimo na rešavanju naših razmimoilaženja i svojim narodima uputimo poruku tolerancije i pomirenja, nakon tolikih meseci krvoproliæa i patnji”.

Razgovori dvojice ministara, održani su u kontekstu meðunarodne “mape mira” za Bliski Istok. Taj plan, koji podržavaju Sjedinjene Države, Evropska Unija, Rusija i Ujedinjene nacije, poziva na uspostavljanje nezavisne palestinske države do 2004. godine. Palestinski ministar Šaat je rekao da je pitanje bezbednosti kljuèno za postizanje konaènog mirovnog rešenja:

“Bezbednost za sve Palestince i Izraelce je kljuèni element za postizanje napretka i mi smo predani stvaranju bezbednosti pomoæu mape mira i vladavine zakona. Znamo da put do potpunog palestinsko-izraelskog sporazuma iziskuje puno truda i poštene predanosti, ali uvereni smo da ne postoji alternativa politièkom dijalogu”.

Sastanak dvojice ministara održan je uprkos nastavljenim napetostima na Zapadnoj obali. Izraelska policija ubila je jednog palestinskog vozaèa severno od Jerusalima, kada je ovaj odbio da zaustavi vozilo radi inspekcije i pri tom udario u jedan policijski auto. Grupa razgnjevljenih Palestinaca poèela je da baca kamenice na policiju nakon tog pripucavanja.

XS
SM
MD
LG