Linkovi

Džordž Buš o Severnoj Koreji - 2003-08-01


Predstavnik Bedle kuæe Skot Mekklelan je ukazao da neæe biti privatnih razgovora sa severnokorejskom vladom. Mekklelan je predoèio da æe severnokorejski predstavnici moæi da razgovaraju direktno sa amerièki predstavnicima u multilateralnom miljeu, ali je demantovao tvrdnju severnokorejske novinske agencije da je amerièka vlada pristala na bilateralne pregovore. Predsednik Buš je odbacio bilateralne pregovore zbog toga što je severnokorejski predsednik Kim Džung Il obmajivao prethodne amerièke vlade. Predsednik Buš je, medjutim, istakao da prihvatanje šestostranih razgovora od strane severnokorejske vlade predstavlja napredak ka regionalnom rešenju krize. Uèesnici tih razgovora biæe Sjedinjene Države, Severna Koreja, Kina, Južna Koreja, Japan i Rusija. Prema predsednikovim reèima:

“Svesni smo prošlosti. Nadamo se, medjutim, da æe gospodin Kim Džong Il, do kojeg dopire i mišljenje drugih, doneti odluku da potpuno ukine program proizvodnje nuklearnog oružja. Da æe omoguæiti potpunu otvorenost i proveru. Uvereni smo da se to može dogoditi.“

Predsednik Buš je zahvalio kineskom predsedniku Huu Djintau na pomoæi u aranžiranju multilateralnih razgovora i istakao da je optimstièan jer se Severna Koreja složila da dozvoli susednim zemljama da uèestvuju na pregovorima o ukidanju njenog programa proizvodnje nuklearnog oružja.

“Cilj svih diskusija biæe da se gospodin Kim Džong Il ubedi da promeni svoje gledište o nuklearnom oružju. U prošlosti, jedino su Sjedinjene Države jasno govorile o tome. Sada æemo imati i druge zemlje koje su zainteresovane za mir na Korejskom poluostrvu.“

Prihvatanjem multilateralnih razgovora severnokorejska vlada je posle devet meseci odustala od zahteva da razgovara iskljuèivo sa amerièkom vladom i sklopi sa njom sporazum o nenapadanju. Predstavnik Bele kuæe Mekklelan je ukazao da sporazum o nenapadanju nije uzet u obzir jer predsednik Buš ne želi da nagradi severokorejsku vladu za kršenje medjunarodnih sporazuma o nuklearnom oružju. Meklelan je naveo da æe pravi rad poèeti kada se uspostavi multilateralni proces pošto se Severna Koreja mora složiti da nepovratno ukine svoj program proizvodnje nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG