Linkovi

Bler laburistièki premijer sa najdužim stažom u britanskoj istoriji - 2003-08-01


Toni Bler æe sutra postati laburistièki premijer sa najdužim stažom u britanskoj istoriji. Dopisnik Glasa Amerike iz Londona Majkl Drudž osvræe se na Blerov šestogodišnji mandat. Premijer Toni Bler veruje da se laburisitèka vlada koju predvodi održala stoga što se laburistièka stranka udaljila od starih socijalistièkih sklonosti i prihvatila principe slobodnog tržišta u pružanju javnih usluga. Premijer Bler je obrazložio svoje centristièko gledište ove sedmice pred novinarima.

“U subotu, ova laburistièka vlada æe postati najduža laburisièka vlada svih vremena. Postigli smo to kao politièka stranka jer smo nastupili na izborima i vladali sa centristièke platforme, jer smo shvatili vrhunsku važnost ekonomske stabilnoisti i spojili je sa snažnim traganjem za socijalnom pravdom na naèin koji je relevantan u današnjerm svetu. Današnja laburistièka stranka zastupa socijalnu demokratiju i mora i dalje da je zastupa. “

Laburisti su poslednju put bili na vlasti ovoliko dugo još pod vodjstvom Klementa Atlija koji je služio kao premijer šest godina - od 1945. do 1951. Atli je osnovao Nacionalnu zdravstvenu službu koja besplatno uslužuje pacijente. Premijer Bler je doveo laburiste na vlast 1997. i time okonèao osamnaestogodišnju vladavinu konzervativaca. Bler je tokom svog mandata poslao britanske trupe u Avganistan, Irak, Sijera Leone i na Kosovo i postao veran saveznik Sjedinjenih Država u ratu protiv terorizma. Na domaæem frontu, Bler je pomogao u primeni mirovnog sporazuma o Severmoj Irskoj i dao veæu autonomiju Škotskoj i Velsu. Bler je dozvolio Engleskoj banci da odredjuje interesne stope i preduzeo je bitne izmene pravosudnog sistema. Opozicione stranke su, kako se i oèekivalo, kritikovale mnoge od tih mera. Bler je takodje pod udarom britanskog javnog mnjenja uglavnom zbog optužbi da je vlada koju predvodi preuvelièala vojnu moæ Iraka pred rat, što Bler porièe. Bler priznaje da mora raditi upornije da bi vlada ponovo stekla poverenje biraèa. Uveren je, medjutim, da æe se o njemu suditi na osnovu domaæih pitanja pre nego na osnovu inostrane politike.

“Bez obzira na pitanja koja su dominirala u medijima protekle godine, domaæa pitanja su od vitalne važnosti jer æe javnost suditi o nama na osnovu ekonomije, zdravstvene nege, obrazovanja, suzbijanja kriminala. Ta pitanja su važna za javnost.“

Premijer Bler ne iskljuèuje moguænost da se kandiduje za treæi mandat na sledeæim izborima koji se moraju održati do 2006. godine. No, njegov reizbor ne žele sve njegove stranaèke pristalice. Bler je bio suoèen unutar svoje stranke sa protivljenjem ratu u Iraku kada su dva ministra podnela ostavku i treæina laburista u parlamentu glasala protiv rezolucije kojom je odobren napad na Irak. Mnoge sindikalne vodje takodje nisu zadovoljne Blerom. I - uporno se govori o nagodbi izmedju premijera Blera i ministra finansija Gordona Brauna o razmeni položaja u izvesnom trenutku. No, ukoliko uspe da se održi do 2009., Bler bi mogao prevaziæi bivšeg konzervativnog lidera Margaret Taèer kao britanski premijer sa najdužim stažom iz bilo koje stranke. Taèerova je podnela ostavku 1990. posle skoro dvanaestogodišnje vladavine.

XS
SM
MD
LG