Linkovi

Amerièki Kongres o unutrašnoj bezbednosti - 2003-07-31


Izveštaè Glasa Amerike sa Kapitol Hila, Debora Tejt takodje beleži da, u medjuvremenu, demokrate u amerièkom Senatu optužuju administraciju predsednika Buša da ne odvaja dovoljno sredstava na ime unutrašnje bezbednosti u jeku upozorenja o moguæim novim otmicama aviona. Medjutim, predsednik Buš brani svoja nastojanja da se zaštiti bezbednost Amerikanaca:

Demokrate u Senatu su gnevno reagovale na juèerašnje medijske izveštaje da Sekretarijat za unutrašnju bezbednost planira da u okviru mera štenje smanji broj federalnih agenata koji na letovima amerièkih avio kompanija. Od teroristièkih napada 11 septembra, 2001. godine, više hiljada federalnih agenata redovno leti na domaæim i stranim linijama. Ova odluka Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, vezana za budžetski deficit od 900 miliona dolara, pada samo nekoliko meseci nakon što je ista agencija saopštila da æe, takodje u okviru štednje, za 11 posto, smanjiti aerodromsko osoblje koje kontroliše prtljag. Samo nekoliko dana pošto je isti Sekretarijat upozorio da teroristièka mreža Al Kaida planira nove samoubilaèke bombaške napade u Sjedinjenim Državama i inostranstvu, demokrate u Senatu zahtevaju da administracija štedi novac na drugim mestima. Medjuitm, sekretar za unutrašnje poslove Tom Ridzz izjavio je da svi federalni agenti nastavljaju svoju dužnost na letovima, dok je predstavnica tog Sekretarijata demantovala da postoje bilo kakvi planovi da se smanji njihov broj. Na konferenciji za štampu predsednik Buš je istakao da postoji pretnja od novih napada Al Kaide, i izjavio da njegova administracija dobroobavlja posao na planu unutrašnje bezbednosti.

“Razgovaramo sa stranim vladama i avio kompanijama kako bi im preneli realnost te pretnje. Dobijamo liste ljudi koji lete u ovu zemlju i uporedjujemo ih sa, sada daleko poboljšanom, bazom podataka“.

Predsednik je takodje kao pozitivan detalj istakao èinjenicu da vrata pilotskih kabina na medjunarodnim letovima za SAD moraju biti dodatno obezbedjena i dodao da se ulažu nesmanjena nastojanja na brižljivom pregledu prtljaga putnika.

XS
SM
MD
LG