Linkovi

Bler održao konferenciju za novinare - 2003-07-30


Britanski premijer Toni Bler je održao svoju redovnu meseènu konferenciju za novinare tokom koje je priznao da treba intenzivnije da radi kako bi ubedio skeptiènu britansku javnost da je rat sa Irakom bio opravdan. Dopisnik Glasa Amerike, Majkl Dradž izveštava iz Londona: Bler je priznao da u britanskoj javnosti postoji duboko nepoverenje prema razlozima zbog kojih su se britanske trupe pridružile invaziji Iraka, predvoðenoj Sjedinjenim Državama:

“Narod treba da zna da je to što smo preduzeli u Iraku bilo ispravno i opravdano. I to treba ne samo da kažemo nego, vremenom i dokažemo, posebno što se tièe iraèkog oružja masovnog uništenja i unapreðenja situacije u Iraku”.

Britanska javnost od poèetka nije bila previše zagrejana za invaziju Iraka, i popularnost premijera Blera je u poslednje vreme znatno opala u jeku sumnjièavosti prema argumentima kojima je pravdao ulazak u rat. Bler nije želeo da govori o nedavnom samoubistvu britanskog struènjaka za naoružanje, Dejvida Kelija. BBC je naveo da je Keli bio glavni izvor kontroverzne reportaže u kojoj je vlada Tonija Blera optužena da je preuvelièavala opasnost od iraèkog oružja masovnog uništenja. Bler negira tu optužbu, koja je podstakla i pozive za njegovu ostavku. U petak poèinje sudska istraga o uzroku Kelijeve smrti. U vezi sa drugim zbivanjima u Iraku, Bler je rekao da mu nije važno da li æe Sadam Husein biti ubijen ili uhvaæen, veæ samo da više ne bude u begstvu:

“Smatram da je najvažnije da on više ne predstavlja smetnju napretku Iraka. Mnoge teškoæe u obezbeðivanju komunalnih usluga u Iraku, kao što su voda i struja, posledice su sabotaže koju sprovode bivše Sadamove pristalice. Stoga smatram da je najvažnije da on na ovaj ili onaj naèin bude uklonjen kao smetnja.”

Povodom drugih zbivanja na Bliskom Istoku, Bler je naveo da je izraelskom rukovodstvu izrazio zabrinutost zbog gradnje kontroverzne bezbednosne ograde oko Zapadne obale. Po reèima britanskog premijera, Izrael i palestinska vlast trebalo bi da uèine napredak u izgradnji mera bezbednosti, što bi ublažilo pritisak na izraelsku vladu da podiže bezbednosnu ogradu.

XS
SM
MD
LG