Linkovi

Kongres o Iraku - 2003-07-28


Senator Džozef Liberman, kandidat za predsednièku nominaciju demokratske stranke, kritikovao je svoje stranaèke suparnike, koji su se suprotstavljali ratu u Iraku, ali i administraciju predsednika Buša zbog, kako je rekao, nedostatka planiranja u posleratnom Iraku. Novinarka Glasa Amerike, Debora Tejt, izveštava sa Kapitol Hila. Senator Liberman, demokrata iz države Konetikat, koji se takmièi za nominaciju svoje stranke na predsednièkim izborima sledeæe godine, održao je danas govor u Konresu u nastojanju da odbrani svoju snažnu podršku ratu u Iraku, koji su predvodile SAD. On je naveo da su optužbe protiv Sadama Huseina bile opravdane, rekavši da je bivši iraèki lider vršio invazije na susedne zemlje, da je ubijao i ugnjetavao svoj sopstveni narod, finansirao terorizam i proizvodio oružje masovnog uništenja. Primedbe senatora Liberemana bile su usmerene protiv nekih od predsednièkih aspiranata iz redova demokratske stranke, koji su se otvoreno suprostavljali ratu u Iraku, a posebno protiv bivšeg guvernera države Vermont, Hauarda Dina.

“Neki èlanovi moje stanke upuæuju poruku da ne mogu da prepozanju pravedan rat i kada su suoèeni sa njim i da, u širem smislu, nisu spremni da koriste našu vojnu moæ, da bi zaštitili našu bezbednost i stvar slobode“.

Snažan antiratni stav Haurda Dina naišao je na oduševljenu podršku nekih aktivista demokratrske stranke. Ipak, neke umerene demokrate brine utisak da Din neæe dobro proæi na opštim izborima zato što se protivio ratu koji su mnogi Amerikanci podržali. Mada su demokrate i dalje podeljeni oko rata u Iraku oni su jedinstveni u kritici naèina na koji je administracija predsednika Buša koristila obaveštajne podatke pre rata kao i u kritici planiranja u posleratnom Iraku. Senator Liberman se osvrnuo i na pitanja, izneta od strane nekih demokrata, o tome zašto niko iz administracije nije pozvan na odgovornost zbog tvrdnje u govoru predsednika Buša o stanju nacije, u januaru, da je Irak nastojao da dobavi uranijum iz Afrike. Tu tvrdnju, koju je predsednik Buš iskorstio kao jedno od opravdanja za rat, opovrgla je Centralna obaveštajna agencija. Senator Liberman je takodje kritikovao administraciju poredsednika Buša zbog nedovoljnog planiranja u posleratnom Iraku.

“Danas plaæamo cenu. Najopasnije oružje je možda veæ izneto na tržište. Samo mali broj zemalja nam je pružio podršku. Amerièki vojnici ginu zabrinjavajuæom uèestalošæu. To nije trebalo da se desi“.

U medjuvremenu, drugi kandidat za predsednièku nominaciju demokratske stranke, senator Džon Edvards iz Severne Karoline, ponovio je svoj poziv administraciji da odmah traži medjunarodnu pomoæ za stabilizaciju i obnovu Iraka.

XS
SM
MD
LG