Linkovi

SAD veruju da æe smrt Sadamovih sinova predstavljati prekretnicu - 2003-07-23


Administracija predsednika Buša smatra da bi smrt sinova Sadama Huseina, Udaja i Kusaja, mogla da bude prekretnica u kampanji iskorenjivanja ostataka bivšeg režima koji nastavlja napade na koalicione trupe u Iraku. Izveštava novinar Glasa Amerike, Džim Maloun:

U Bagdadu je prvi zadatak bio uveriti Iraèane da su Sadamovi sinovi zaista mrtvi. Amerièki general-pukovnik Rikardo Sanèez pred novinarima u Bagdadu saopštio je da su èetvorica èlanova bivšeg režima identifikovala tela izvuèena nakon juèerašnjeg okršaja sa koalicionim snagama u gradu Mosulu na severu Iraka. General Sanèez je rekao da su prilikom identifikacije korišæeni rentgen snimci i zubarski podaci. “ Udaj je identifikovan sa 90-o verovatnoæe samo zbog toga što su rane na licu onemoguæile identifikaciju zuba. Identifikacija Kusaja prema podacima zuba je bila 100 postotna. Uslediæe autopsije, ali nema nikakve sumnje da su to njihova tela”.

General Sanèez nije pokazao fotografije niti druge fizièke dokaze. No, rekao je da æe dokazi biti predstavljeni u dogledno vreme. General Sanèez je takoðe ponovio izjavu predsednika Buša koji je obeæao da æe svi koji se protive novom Iraku biti uhvaæeni i uništeni:

“Sadamovi sinovi su odgovorni za muèenje, unakaživanje i ubistvo nebrojenih Iraèana. Sada, više nego ikada, svi Iraèani znaju da je svrgnuti režim prošlost i da se nikada ne može povratiti”.

U sekretarijatu za odbranu, zamenik sekretara, Pol Vulfovic je izvestio novinare o njegovoj nedavnoj poseti Iraku. Rekao je da su veæina Iraèana zahvalna što su osloboðeni, ali da veliki broj Iraèana i dalje strahuje od starog režima:

“Iraèki narod želi da gradi svoju slobodnu, bezbednu, demokratsku buduænost. Ali da bi se to postiglo, potrebno je ukloniti strah koji još uvek vlada. U tom smislu, juèerašnji dogaðaji su velika pomoæ .”

Smrt Sadamovih sinova je najbolja vest koja je stigla iz Iraka u poslednjih nekoliko nedelja i mogla bi da popravi utisak kod amerièke javnosti o procesu obnove Iraka. Mada je popularnost predsednika Buša u poslednjih nekoliko meseci i dalje prilièno visoka, najnovija anketna istraživanja pokazuju sve veæu uznemirenost domaæeg javnog mnjenja zbog moguæe dugotrajne amerièke okupacije i daljih amerièkih žrtava u Iraku.

XS
SM
MD
LG