Linkovi

Iranski napad na medije - 2003-07-21


Sve više Iranaca javno se izražava protiv korumpiranog, ugnjetaèkog režima islamskih fundamentalista u svojoj zemlji. U nastojanju da uguše te proteste, klerikalski vladaoci u Iranu, koji na vlast nisu došli putem izbora, zapoèeli su sa napadima na štampu i slobodan protok informacija.

Izvestan broj iranskih novinara je zatvoren. Pre nekoliko dana iranski potpredsednik Mohamad Ali Abtahi priznao je da je jedna kanadska novinarka iranskog porekla u zatvoru premlaæena do smrti. Abtahi je rekao da je novinarka Zahra Kazemi umrla od izliva krvi u mozak, posle batina koje je dobila po hapšenju, 23. juna. Prema izveštajima, ta kanadska foto-reporterka je privedena dok je snimala jedan teheranski zatvor u kome se drže politièki zatvorenici. To nije sve. Agenti iranske vlade ometaju radio i televizijske emisije iz inostranstva. Izmedju ostalih, ometa se satelitski televizijski program koji pripremaju iranski iseljenici u Los Andjelesu, kao i neke od televizijskih emisija Persijskog servisa Glasa Amerike, koje se emituju iz Vašingtona. Iran takodje redovno ometa emisije Radija Farda, finansiranmog od strane amerièke vlade, koji emituje muzièki i informativni program namenjen iranskoj omladini.

Ima nagoveštaja da Iran u ometanju stranih radio-televizijskih stanica dobija pomoæ od kubanskog komunistièkog režima Fidela Kastra. Amerièka vlada ispituje tu moguænost, izmedju ostalog postavljanjem pitanja direktno kubanskom režimu.

Glas Amerike, Radio Fardu i druge civilne medjunarodne radio-televizijske programe amerièke vlade nadgleda takozvani Odbor guvernera za radiodifuziju. Predsednik tog odbora Kenet Tomlinson je rekao da je ometanje ”nelegalno, predstavlja krupnu pretnju satelitskim komunikacijama i sa njim se mora prestati.“

Ovakvi napadi na slobodan protok informacija bili bi vrlo brzo zaustavljeni kada bi se neizabrani vladari Irana odazvali na pozive iranskog naroda za veæe slobode i demokratiju. Kako je rekao predstavnik amerièkog Državnog sekretarijata Rièard Bauèer, ”to bi bilo dobro za Iran i za mesto koje ta zemlja zauzima u svetu.“

XS
SM
MD
LG