Linkovi

Gusari sa Kariba - 2003-07-19


Džoni Dep tumaèi pustahiju Džeka Sparoua, koji je i kapetan jednog od piratskih brodova. Radnja se odvija u britanskoj koloniji na Karibima, Port Rijal, u 18. veku:

“Mislim da je kapetan Džek jedan od onih likova za koje ljudi kažu ”Ovaj je u stanju svašta da uradi“.

Konstantno pripiti gusar, kome su britanske vlasti stalno na tragu, sklapa savez sa mladim Vilom Tarnerom, radi pronalaženja pobunjene posade Crnog Bisera - jednog od Džekovih piratskih brodova i spašavanje lepe Tarnerove sestre Elizabet. Vila Tarnera tumaèi Orlando Blum, koga pamtimo po ulozi vilenjaèkog ratnika Legolasa u trilogiji "Gospodar prstena":

Smimanje je bilo kao san: biti na otvorenom moru, boriti se maèevima i skakati sa jednog broda na drugi, leteti po konopcima, stvarno fenomenalno. Ispostavlja se da pobunjeni gusari nisu obièna banda ubica i kradljivaca, veæ proklete pokvarene utvare, koje su osudjene da postoje izmedju života i smrti, a pokazuju se jedino na meseèini. A samo medaljon koji Elizabet nosi, može da sa njih skine vekovno prokletstvo.

Novi film poznatog holivudskog producenta Džerija Brukhajmera "Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl," inspirisan je delom zabavnog parka Diznilend. Medjutim, sam lik Kapetana Džeka Sparoua, taènije njegov izgled, po reèima njegovog tumaèa Džonije Depa, inspirisan je rok zvezdom Kitom Rièardsom.

Kapetan Džek je zapušten i prljav, sa kosom upletenom raznobojnim vrpcama. Kao svaki gusar, i on ima zlatni zub:

“Ko god je došao da pita: ”Da li on stvarno mora da bude toliko prljav? Malo je masnjikav...“ uvek sam imao siguran odgovor: ”Pa on je gusar“. Posle toga, nije više bilo pitanja“.

Film je prvobitno trebalo da se zove samo "Pirates of the Caribbean". Medjutim, nastavak "The Curse of the Black Pearl," naknadno je dodat zato što otvara nesluæene moguænosti za nastavke, a i primamljivije zvuèi. Film je režirao Gor Verbinski, èiji je poslednji film bio rimejk japanskog horor-trilera ”The Ring“. Producent Džeri Brukhajmer je kao i obièno napravio film koji sa velikim uspehom komunicira i sa decom i sa roditeljima, kao i sa onima koji film gledaju sa tzv. ozbiljne strane.

XS
SM
MD
LG