Linkovi

Džordž Tenet svedoèio pred èlanovima senatskog Odbora za obaveštajne delatnosti - 2003-07-17


Direktor amerièke Centralne obaveštajne agencije, Džordž Tenet, svedoèio je skoro pet sati pred èlanovima senatskog Odbora za obaveštajne delatnosti. Amerièki zakonodavcikažu da su pitali Teneta o sada diskreditovanom podatku, koji je predsednik Buš izneo u govoru o stanju amerièke unije, da je Irak pokušao da nabavi uranijum iz Afrike. Taj podatak je bio jedan od arugmenata u prilog rata. Republikanac iz Kanzasa, i predsedavajuæi Odbora, senator Pet Roberts, ukazao je da je zadovoljan Tenetovim objašnjenjima :

” Direktor Tenet je bio skrušen, otvoren i spreman da ogovori na sva pitanja; on je preuzeo punu odgovornost.”

Ali demokrate u Odboru smatraju da odgovornost snosi predsednik Buš. Oni tvrde da su ostali u Beloj kuæi, ako ne i sâm predsednik Buš, znali da je podatak o uranijumu iz Afrike bio netaèan i hteli su da ga iskoriste da bi preuvelièali pretnju koju predstavlja Irak i pridobili veæu podršku za rat. Najuticajniji demokrata u tomodboru, senator Džej Rokefeler, iz Zapadne Virdžinije, kao i mnogi iz demokratske stranke, zalaže se za detaljnu istragu :

” Moramo da saznamo da li se radi o izolovanom sluèaju, ili uobièajenom naèinu za pridobijanje javnog mnjenja i u drugim oblastima. ”

Republikanci odbacuju zahtev o istrazi, sa obrazloženjem da je Odbor za obaveštajne delatnosti preispituje obaveštajne podataka iz predratnog perioda. Oni iznose da odgovornost leži iskljuèivo na Tenetu. Zakonodavci su zatražili od Teneta, koji je u oktobru prošle godine bio zaslužan za uklanjanje tog istog podatka iz govora koji je predsednik Buš održao u Ohaju, zašto se taj podatak ponovo pojavio u godišnjem predsednikovom govoru o stanju amerièke unije. Direktor Cije je u izjavama, koje je dao u javnosti, ukazao da je Centralna obaveštajna agencija zakljuèila da su ti podaèi taèni pošto su izvuèeni iz izveštaja britanske vlade. ... Oèekuje se da æe britanski premijer, Toni Bler, braniti kvalitete britanske obaveštajne službe, kada se veèeras obrati zajednièkoj sednici oba doma amerièkog Kongresa.

XS
SM
MD
LG