Linkovi

Formiranje stabilnog Iraka - 2003-07-17


Sjedinjene Države i njihovi saveznici iz koalicije, zajedno sa novim iraèkim Upravnim savetom i iraèkim narodom, nastoje da poboljšaju bezbednost i životne uslove. Iraèani bez stabilnih prilika ne mogu brzo da obnove infrastrukturu ili da je lako zaštite od sabotaže. Oni koji stoje iza nasilja pokušavaju da spreèe koaliciju da pomogne Iraèanima da stvore demokratsku vladu, rekao je sekretar za odbranu Donald Ramsfeld.

“Još ima mnogo bivših pripadnika partije BAAS i Fedajina, tipova iz Sadamovog režima, koji su ostali bez privilegija zbog toga što im je svrgnut režim, koji bi voleli da se vrate na vlast. Meðutim, to im neæe poæi za rukom”, rekao je Ramsfeld. Meðu grupama odgovornim za neprekidno nasilje u Iraku su ostaci baasistièkog režima, islamski teroristi iz inostranstva i lopovi koji koriste priliku za pljaèku. Kriminal je u velikoj meri poveæan, jer je režim Sadama Huseina prošle godine iznenadno oslobodio iz zatvora hiljade zloèinaca. Svi ti elementi pokušavaju da poremete obnovu Iraka, ali im to neæe poæi za rukom“.

“Ono što radimo u Iraku je važno. U tome postižemo napredak. A što veæi napredak postignemo, bojim se da æe ovi napadi postati podmukliji, sve dok ostaci prošlog režima ne budu potpuno uništeni”, rekao je sekretar za odbranu. Iraèani sve više uèestvuju u uspostavljanju bezbednosti. Na ulicama širom zemlje je veæ oko 28 hiljada iraèkih policajaca. Drugi aspekt obnavljanja reda i zakona je obnavljanje pravosuða i delovanje sudskog sistema da bi pljaèkaši, saboteri i drugi zlikovci mogli da se izvode pred sud. Sve to se veæ radi. Takoðe, koalicija radi na tome da poène da regrutuje i obuèava novu iraèku armiju. Koalicija je rešena da uspostavi bezbedan i demokratski Irak. Bliži se dan kada æe iraèki narod sam brinuti o svojoj bezbednosti. Bliži se dan kada æe svi Iraèani živeti bez straha od kriminalaca, terorista ili ostataka baasistièkog režima.

XS
SM
MD
LG