Linkovi

Kongres želi pomoæ stranih trupa u Iraku - 2003-07-11


Amerièki Senat usvojio je rezoluciju kojom se traži od Bušove administracije da razmotri moguænost upuæivanja zahteva saveznicima u NATO-u i èlanicama Ujedinjenih nacija da pomognu u stabilizaciji i obnovi Iraka. Sa Kapitol hila izveštava dopisnik Glasa Amerike, Debora Tejt. Rezolucija usvojena sa 97 prema nula glasova odražava zabrinutost zakonodavaca da u Iraku nema dovoljno koalicionih vojnika za uspostavljanje bezbednosti, obnavljanje osnovnih službi i izgradnju infrastrukture. Glavni predlagaè rezolucije, demokratski senator iz države Delaver, Džozef Bajden, rekao je da bi veæa internacionalizacija koalicije dovela do toga da Sjedinjene Države, èiji vojnici èine najveæi deo koalicionih snaga, manje lièe na okupacionu silu:

”Dobili bismo mnogo veæu podršku od Iraèana, koji bi nas posmatrali sa mnogo manje sumnjièavosti, ako ne bismo bili jedina okupaciona sila u njihovoj zemlji.“

Senator Bajden je rekao da bi proširivanje koalicije smanjilo amerièke troškove za obnavljanje Iraka kao i rizik kojem su izloženi amerièki vojnici, koji su pod stalnim napadima pristalica svrgnutog lidera Sadama Huseina. Bajden je izneo uverenje da administracija okleva da zatraži pomoæ francuskih i nemaèkih trupa zbog protivljenja koje su te dve zemlje iskazale prema ratu u Iraku.

XS
SM
MD
LG