Linkovi

Rusija neæe dozvoliti terorizam - 2003-07-07


Dva dana nakon samoubilaèkog bombaškog napada na rok koncertu u Moskvi, u kojem je poginulo 17 osoba, ukljuèujuæi i dvoje napadaèa, predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija neæe dozvoliti terorizam. Na posebnom sastanku sa vladinim bezbjednosnim zvaniènicima Putin je rekao da bi, ukoliko ne uspije da se suproitstavi teroristima, Rusija mogla da se suoèi sa sigurnim kolapsom. Iz Moskev izvještava dopisnica Glasa Amerike Lisa MekAdams.

U prvom javnom obraæanju nakon dva subotnja bombaška napada u Moskvi, predsjednik Putin je rekao da njegova zemlja neæe podleæi terorizimu i niti dopustiti da strah ovlada Rusijom.Putin je rekao da bi, neuspjeh u obraèunu sa teroristima, mogao dovesti do kolapsa države i desetina, stotina i hiljada novih civilnih žrtava.

“Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali ruski bezbjednosni zvaniènici sumnjanju da su èeèenski separatisti odgovorni za bombaški napad koji su izvele dvije žene-samoubice. Veæina povrijedjenih su ranjeni šrapnelom i skoro 40 ranjenih se i dalje nalazi u moskovskim bolnicama.

Putin je višedecenijski sukob sa Èeèenijom stavio u širi - kontekst globalnog rata protiv terorizma. O tome je govorio i vladinim zvaniènicima u Kremlju. Putin je rekao da je poslije najnovije serije napada, može da kaže da su organizacije koje deluju u Èeèeniji ne samo povezane s meðunarodnim terorizmom, veæ da su i njegov neodvojiv i najopasniji dio.

Putin je rekao da pobunjenici moraju biti izvuèeni iz svojih podruma i peæina i - kako je rekao - uništeni.

No i pored vrlo oštrih komentara predsjednika Putina, stanje u prijestonici Rusije, u kojoj živi desetak miliona ljudi vrlo je napeto. Pojaèano je prisustvo policije na željeznièkim stanicama, u metrou i velikim tržnim centrima. Tokom svega dva sata policija je reagovala na manju eksploziju u južnom dijelu grada i dojavu da je u MekDonaldsovom restoranu u centru grada postavljena bomba.

Gradobaèelnik Moskve Juri Lužkov proglasio je utorak, 8. jul, danom žalosti u Moskvi.

XS
SM
MD
LG